KBC Zagreb, ilustracija
KBC Zagreb, ilustracija Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Zaklada Ana Rukavina je Odlukom Upravnog odbora donirala milijun kuna Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih stanica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb za opremanje jedne sterilne jedinice.


U suradnji Zaklade – dječja onkologija Rebro i Kliničkog bolničkog centra Zagreb u procesu je izgradnja novog prostora Odjela dječje onkologije i hematologije budući da se trenutno Odjel dječje onkologije i hematologije nalazi u prizemlju zgrade KBC-a, u neadekvatnim uvjetima za tako važnu i osjetljivu skupinu pacijenata.

Vezani članci KB Dubrava Podnesen prvi odštetni zahtjev za smrt od korone u bolnici: Poznata svota koju traži obitelj preminule žene Slika nije dostupna Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce: Saši Fistriću već samo jedna epruveta krvi može spasiti život

"Zahvalni smo i sretni što smo uz pomoć naših građana i njihovih poziva na naš humanitarni broj u prosincu tijekom humanitarne akcije 'Želim život' omogućili ovu donaciju od milijun kuna kako bismo našim najmlađima omogućili bolje i kvalitetnije uvjete liječenja", izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

U navedenom projektu predviđena je izgradnja i opremanje šest sterilnih jedinica za najmlađe bolesnike oboljele od malignih bolesti i imunodeficijencije namijenjenjih za njihovo liječenje nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica. Za nastavak izgradnje potrebna su dodatna sredstva te je Zaklada Ana Rukavina donacijom KBC-u Zagreb odlučila pomoći ovom hvalevrijednom projektu opremanjem jedne sterilne jedinice.

Tijekom gotovo 15 uspješnih godina rada Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica s početnih 150 na današnjih 61.046 potencijalnih darivatelja, od čega je 60.633 uzoraka tipizirano.

Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica izdano je ukupno 137 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente. Povećanje upravo te brojke kao i projekti kojima se poboljšava kvaliteta liječenja najosjetljivijih skupina društva, ključni su motiv daljnjeg rada Zaklade Ana Rukavina.