Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija i Hrvatska surađivat će u istraživanju događaja posljedica kojih su masovna pogubljenja nakon 2. svjetskog rata, iznijeli su na konferenciji za novinare u Laškom hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić i slovenska glavna odvjetnica Barbara Brezigar.


Oni su danas ujutro posjetili nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u starom rudniku Barbarinu rovu kod Laškoga, a hrvatski državni odvjetnik izrazio je spremnost s hrvatske strane da pomogne Sloveniji u istraživanju poratnih smaknuća na slovenskom tlu. Namjeravamo zajedno istražiti što se stvarno događalo 1945. i dobiti što više materijalnih dokaza koji još postoje, rekao je Bajić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskom državnom odvjetnicom. Dodao je da je u Zagrebu već otvoren državni arhiv u vezi s tim događajima te da se mnogo dokumentacije nalazi u Londonu i u vojnim i državnim arhivima u Srbiji.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nedopustiva je manipulacija i politiziranje masovne grobnice' Slika nije dostupna Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice

Bajić je najavio da će idućih tjedana sa slovenskim kolegama razmijeniti podatke o poratnim pogubljenjima koji su do sada prikupljeni te da se u Hrvatskoj razgovara i sa svjedocima iz tog razdoblja. Po njegovim riječima, međutim, konkretnih svjedoka o događajima vezanim uz Barbarin rov u Hrvatskoj nema. Po tvrdnjama slovenske državne odvjetnice još nema čvrstih podataka o tome jesu li među do sada otkrivenim posmrtnim ostatcima u rudniku i Hrvati, ali postoje podatci da su i u Laškome nakon rata bili hrvatski ratni zarobljenici.

>> 'Tražimo pronalaženje krivaca za gnjusne zločine protiv čovječnosti'

Bajić je rekao da predstavljanje događaja iz Barbarina rova na njega ostavilo snažan dojam. Glede suradnje sa Slovenijom u istraživanju poratnih zločina rekao je da će svaka država to istraživati na svom području i da će se razmjenjivati podatci. To znači da se hrvatska tijela neće miješati u rad slovenskih tijela koji se obavlja u Sloveniji, objasnio je. Pošto su se poklonili žrtvama poratnih smaknuća, izaslanstva dvaju državnih odvjetništava u Ljubljani će popodne nastaviti razgovore o suradnji u progonu organiziranog kriminala, te će razmijeniti informacije o rješenjima u kaznenom postupku u zakonodavstvu obiju zemalja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju