Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava Slovenske biskupske konferencije

'Tražimo pronalaženje krivaca za gnjusne zločine protiv čovječnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija Slovenske biskupske konferencije Pravda i mir objavila je danas Izjavu o otkriću grobišta poratnih smaknuća u oknu rudnika Barbara u Hudoj Jami, u kojoj ističe strašnu patnju žrtava i barbarsku okrutnost njihovih ubojica, a Slovenska biskupska konferencija pozvala je u nedjelju, 29. ožujka, na središnji komemoraciju za žrtve iz masovne grobnice, prenijela je Informativna katolička agencija Zagreb.

Komisija Slovenske biskupske konferencije u Izjavi podsjeća kako je proteklih godina više puta upozoravala na moralne i pravne dimenzije poratnih zločina i dužnosti koje u vezi s time imaju najviše državne ustanove. Suosjećanje, potresenost, zgroženost i zahtjevi za dostojnim pokopom žrtava toga masovnog zločina sasvim su razumljiva reakcija ljudi, no kao društvo se ne smijemo zaustaviti na tome, navodi se u Izjavi.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..." Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

Najviše (slovenske) državne ustanove, posebno one koje su dužne podupirati etične vrednote - kao što su pravda, mirni suživot i potpuno poštovanje ljudskih prava - morale bi jasno i nedvosmisleno izreći moralnu i političku osudu tih zločina te svih pojedinaca i skupina koji su za te zločine odgovorni, ističe se u Izjavi koju je potpisao predsjednik Komisije, mariborski nadbiskup koadjutor dr. Anton Stres.

>> 'Rudarski rov Barbara godinama je skrivan'

>> 'Samo bolesni um to može učiniti'

Također se upozorava na nužnost suočavanja s događajima nedavne slovenske prošlosti, te kako je krajnji trenutak da se na osobnoj, nacionalnoj i državnoj razini jasno utvrde temeljna načela o nepovredivosti života i dostojanstva svakog čovjeka, koja su bila teško ugrožena u tijeku i nakon revolucije. Ideologija ne može biti opravdanje za bilo koji zločin, poručuje se u Izjavi u kojoj se traži pronalaženje krivaca za gnjusne zločine protiv čovječnosti i vlastitoga naroda te osuda komunističke totalitarne vlasti, kako bi se izbrisala ljaga s imena poštenih i iskrenih boraca za slobodu slovenskoga naroda koji su u ratu i u godinama nakon njega korišteni kao nekakav živi štit totalitarnih političara, ideologa i zločinaca, naglašava se u izjavi Komisije Pravda i mir Slovenske biskupske konferencije.

Navodi se i kako je u vezi s ratnim i poratnim zločinima još uvijek previše moralnoga cinizma, izbjegavanja, ravnodušnosti, omalovažavanja ili odobravanja. Razlog tomu članovi Komisije Pravda i mir Slovenske biskupske konferencije vide u dugogodišnjem sustavnom prešućivanju i skrivanju tih zločina, te u manjkavom djelovanju škola i odgojnih ustanova, oblikovatelja javnog mišljenja i najviših državnih ustanova koje bi u društvu trebale skrbiti za očuvanje temeljnih moralnih načela i ljudskih prava. Također se podsjeća kako je omalovažavanje teška politizacija tih zločina koje ne bi bilo da je (slovenska) država pravodobno ispunila svoju moralnu dužnost.

Komisija je ujedno izrazila priznanje državnoj komisiji koja posljednjih godina skrbi za otkrivanje poratnih zločina te nadu da će dozrijevanje moralne svijesti dovesti do praštanja i pomirenja u slovenskome društvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene