Vježba HRZ-a i RAF-a (Foto: OSRH / HRZ)
Vježba HRZ-a i RAF-a (Foto: OSRH / HRZ)

Zrakoplovi Britanske Kraljevske Avijacije ovaj će tjedan održati prvi zajednički trening sa snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Zrakoplovi Britanske Kraljevske Avijacije održat će ovoga tjedna u zračnoj luci Pleso prvi zajednički trening sa snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u vježbi će sudjelovati dva zrakoplova Typhoon RAF-a (Royal Air Force), te zrakoplovi MIG-21 Hrvatske vojske, priopćili su u srijedu iz britanskog veleposlanstva.

Vezani članci Brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne u Zemuniku (Foto: Dnevnik.hr) Zapovjednik baze u Zemuniku o trojici pilota koji su prevozili švercera oružjem: ''Iskreno, nisam ni posumnjao da je riječ o nečemu ovako velikom'' Kolinda Grabar-Kitarović, ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Ured predsjednice oštro osuđuje aferu s pilotima Hrvatske vojske: ''Nečasni pojedinci ne mogu narušiti ugled HV-a''

U zračnoj luci Pleso zajednički će trenirati pripadnici 1(F) eskadrile Britanske Kraljevske Avijacije i pripadnici eskadrile zračnih snaga Republike Hrvatske.

Cilj treninga je podići suradnju između dviju zemalja na području obrane na još višu razinu i razmijeniti iskustva naših dviju vojnih snaga, kao i suradnje timova u zraku i na zemlji, stoji u priopćenju.

Pripadnici RAF-a imat će se priliku upoznati s načinom rada i operabilnošću MIG-ova Hrvatske vojske, a pripadnici HRZ-a moći će iz prve ruke upoznati sve odlike koje imaju Typhoon zrakoplovi.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish ocijenio je kako je suradnja Hrvatske i Velike Britanije na području obrane i sigurnosti "izrasla u jednu od onih zaista dobrih, uspješnih priča".

Zapovjednik RAF-ove jedinice Ellis Williams rekao je da se njegov tim veseli produktivnom tjednu u Hrvatskoj, kao i "upijanju nogometne groznice" koja vlada zemljom. (Hina)