Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sanader je mala beba"

Ujednjena akcija saborske oporbe: "Ovo je pitanje života i smrti. Lopovski, štakorski HDZ treba maknuti"

Ujedinjena saborska oporba okupila se na zajedničkoj sjednici svih klubova zastupnika vezano uz aferu u Ini, nakon što su vladajući odbili sazivanje izvanredne sjednice parlamenta. Na sastanku je dogovoreno zajedničko djelovanje bez obzira na međusobne razlike te su pozvali na prestanak ovakvog upravljanja državom.

Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika ujedinjeni su želji da dogovore zajedničko djelovanje vezano uz aferu izvlačenja novca iz INA-e.

Predsjedavajuća Sabina Glasovac (SDP) istaknula je da se po prvi puta ujedinila i desna i lijeva oporba "i namjeravamo takvi ostati dok ne potjeramo HDZ u ropotarnicu prošlosti".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je na početku da je ovo "pitanje života i smrti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ovo je tek početak" Kakav obrat u megaaferi Ine! USKOK ima dokaze da je ministar Filipović lagao? Spominje se još jedno ime blisko Plenkoviću

Pročitajte i ovo Oduzimanje imovinske koristi i mjere osiguranja 2021. NAPLATA TEŠKOM MUKOM I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem

"Iz Ine je ukradena milijarda i to je samo ono što znamo, ono što je otkriveno" rekao je Grbin i naglasio kako "pljačka uvijek nosi pečat HDZ-a".

"Mi se ne možemo orijentirati na budućnost, mi smo zarobljeni u krugu pljačke, mi smo zarobljeni u krugu afera, mi zbog toga ne možemo govoriti o stvarima koje su za razvoj naše zemlje ključne. Ne znamo kako upravljati krizom u kojoj se država našla. Sve mjere koje je Vlada donijela su 'ad hoc', osim jedne – pljačke i ona se radi sustavno i kontinuirano", rekao je Grbin.

"Lopovski, štakorski HDZ treba maknuti", kazao je HSS-ov Krešo Beljak i dodao da treba "onemogućiti HDZ-u da nastupi u sljedećim izborima. Potreban je novi izborni zakon koji će biti pošten i koji će u pravom smislu riječi odražavati volju hrvatskih birača".

"Nemojte se zavaravati, mi smo pred propašću", naglasio je Beljak.

"Sanader je mala beba"

Mostov Miro Bulj rekao je kako je Sanader "mala beba za Plenkovića".

"Dok oni pljačkaju građane, ti građani nam poručuju da su gladni, žedni, da nemaju djeci za marendu, udžbenike, za osnovne stvari", naglasio je Bulj i dodao da je korupcija u Hrvatskoj "na svakom mjestu". Pozvao građane da "izađu na ulice. Ovo što radi Plenkovićeva vlada je gore od svih okupatora. Zajednički srušimo ovu vlast jer očito sami neće otići", rekao je.

Ujedinjenje oporbe predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava objasnio je riječima "Okupila nas je afera čiji su razmjeri nevjerojatni. Govorimo o milijardama kuna, govorimo o činjenici da je na račun jednog umirovljenika sjelo 500 milijuna kuna". Dodao je i da je ova afera ukrala tisuće kuna umirovljenicima i novorođenoj djeci.

Reformist Radimir Čačić kazao je da je HDZ "bio i ostao jedna duboko koruptivna klijentelistička stranka. HDZ se danas u potpunosti može poistovjetiti s HDZ-om iz vremena Sanadera. Ništa se nije promijenilo, mi se suočavamo sa zarobljenim društvom koje je zarobljeno 24 godine od zadnje 32. Dubinski kastrirano, dubinski zagađeno i to se nastavlja", rekao je Čačić.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić - 2 sarkazam u dnevniku Nove TV Premijer oporbu optužio da mrze HDZ, Nino Raspudić mu odgovorio: "Upravo suprotno…"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLJAČKA INE ''Odi, Plenkoviću'', poručila oporba i upozorila: ''U dvije velike hrvatske afere sudjeluje jedna obitelj''

Vesna Vučemilović rekla je kako ne vjeruje nikome u Vladi pa ni Andreju Plenkoviću, koji je, prema njezinim riječima mogao smijeniti gomilu vlastitih ljudi jer oni "ne rade svoj posao" rekla je zastupnica Hrvatskih suverenista.

"Promjene nema" kazala je Glas-ova Anka Mrak Taritaš. "I ovaj ekstremni slučaj u Ini sve je pokazao, zajedno s onim siročićem sa željezom. Krade tko god stigne i gdje god stigne, a umjesto da prihvati odgovornost, Andrej Plenković svima 'drži lojtre'.

Nastavljaju djelovati ujedinjeno

Predstavnici oporbenih klubova zastupnika oporbe jednoglasno su prihvatili sve zaključke sa sastanka te su najavili nastavak aktivnosti "unatoč velikim međusobnim razlikama i uz maksimalno uvažavanje".

Naglašeno je kako "neće dozvoliti da se preko ove afere pređe tako da sve ovo padne u zaborav".

"Mi se s kontinuitetom ovakvog upravljanja Hrvatskom više nećemo miriti", rekao je supredsjedajući, socijaldemokrat Davorko Vidović.

"Svi na prosvjed!" viknuo je za kraj Miro Bulj.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene