Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć električnih simulacija

Prohodali paraplegičari: Nova metoda liječenja omogućila samostalan hod paraplegičarima

Sudionik studije o paraplegičarima (Foto: Dnevnik.hr)
Sudionik studije o paraplegičarima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sudionik studije o paraplegičarima (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nekad nezamislivo - danas izvedivo. Švicarski znanstvenici omogućili su trojici paraplegičara da prohodaju.

U ostvarenju tog sna pomoglo je i više od 100.000 trkača u 66 zemalja svijeta, pa i Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo Wings for Life Za one koji ne mogu FOTO/VIDEO Utrka Wings for Life okupila tisuće ljudi: "Trčim za svog prijatelja Petra koji je već pet godina prikovan za invalidska kolica"

Svi oni svojim sudjelovanjem u utrci Wings for life pomogli su financirati istraživanje.

Paraplegija je posljedica spinalne ozljede kralježnice koju karakterizira djelomični ili potpuni gubitak funkcija ispod nivoa ozljede. 

"Trenutak u kojem sam pustio rukohvat i bez pridržavanja rukama napravio 1, 2, 3 koraka bio je nevjerojatan. To prije nisam mogao", objašnjava svoje osjećaje ushita jedan od troje paraplegičara koji je godinama nakon ozljede, uspio ponovno prohodati. A sve to zahvaljujući jednoj studiji.

"Nakon nekolio mjeseci vježbanja uz pomoć električne stimulacije, trojica su sudionika mogla aktivirati dotad paralizirane mišiće i bez električnih podražaja. Mogli su čak i napraviti nekoliko koraka po tlu, bez potrebe ruku i bez ikakve potpore", komentirao je uspjeh studije jedan od njenih autora, Gregoire Courtine.

"Sljedeća je faza početi s terapijom ranije, neposredno nakon ozljede kad je potencijal za oporavak veći", rekla je Jocelyne Bloch, također autorica studije. 

Prva je to studija koja je omogućila osobama sa stanjem paraplegije da hodaju i nakon što prestanu dobivati električne podražaje.

"Mi smo jako zadovoljni, jako sretni, svaki napredak ovakve tehnologije je jako velika stvar", rekao je Janko Ehrich - Zdvorak, predsjednik Spinalnih ozljeda Zagreb. 

Manda Knežević iz Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara komentirala je kako se "nadam da će ovi istraživači ići i dalje, da je i njima ovo izazov. To je ono što nama daje nadu kod ovih istraživanja."

 Istraživanje ovih znanstvenika pomoglo je i 8000 Hrvata koliko ih je sudjelovalo u zadarskom izdanju utrke Wings for life. Utrke koja je osobe s paraplegijom i tetraplegijom u Hrvatskoj učinila vidljivima.

"I stručnjaci se na neki način umore i ne vide rezultate i onda kada se ovakvo nešto dogodi, kada se senzibilizira javnost,  to uvijek ima veliki odijek", rekla je Knežević.

Do potpunog izlječenja ozljeda leđne moždine dalek je put. Ova studija samo je jedan korak naprijed. Za sve one koji ne mogu, Zadar i cijeli svijet trčat će i sljedeće godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene