Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanska inicijativa

Predan zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neformalna inicijativa građana okupljena u grupi ' Zahtjev za Hrvatski sabor- referendumsko pitanje', predala je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja., ali i poništavanje odluke o raspisivanju ustavotvornog referenduma.

Nataša Škaričić, Srđan Dvornik, Dijana Ćurković i Borislav Mikulić u ime inicijative predali su zahtjev Ustavnom sudu na temelju prikupljenih više od 4 tisuće potpisa putem istoimene Facebook stranice, kojim traže nadzor nad zakonitošću i ustavnošću državnog referenduma sa prijedlogom za obustavu provedbe Odluke o raspisivanju državnog referenduma i prijedlogom za ocjenu ustavnosti unošenja u Ustav Republike Hrvatske Hrvatske definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U organizaciji udruga Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv' Slika nije dostupna Glasat će protiv VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE

'Odluku o braku kao zajednici muškarca i žene nepotrebno je unositi u Ustav, jer se i dosada mirno živjelo i bez nje. Ovakvom odlukom automatski se onemogućuje onima koji nisu u heteroseksualnim vezama pravo na brak i to je diskriminacija', rekao je Srđan Dvornik.

Inicijativi je najviše sporan sadržaj referendumskog pitanja koji, smatraju, nije u skladu s Ustavom, uvodi diskriminaciju u ustavni sustav države, u izravnom je neskladu s člancima koji jamče ravnopravnost pred zakonom, zaštitu dostojanstva i pravo na obiteljski život svakoga od nas.

>>FOTO Ovako će izgledati referendumski listić!

U Zahtjevu se ističe kako se radi o povijesnoj odluci koja omogućava provedbu prvog narodnog ustavotvornog referenduma, a s obzirom da je prema njima Sabor propustio 'konzumirati svoje pravo' i zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, od Ustavnog suda traži se 'nadzor nad  zakonitošću i ustavnošću ovakvog državnog referenduma i referendumske inicijative'.

Predlagatelji smatraju 'da je nepotrebno i diskriminirajuće mijenjati Ustav kako bi se ostvarila Ustavna supremacija jedne vrste zajednice, koja je već regulirana i definirana nižim aktima, te da je provođenje referenduma narodne inicijative zbog zadržavanja istog pravila besmisleno, a širenje sadržaja Ustava na evidentno zakonsku materiju u suprotnosti s temeljnim načelima dobre vladavine Europske unije i europskog ustavnopravnog civilizacijskog kruga'.

Podsjetili su da je Ustavni sud upozorio 'da se Prijedlogom odluke predlaže održavanje prvog narodnog ustavotvornog referenduma u situaciji kad su zakonska pravila o postupku i načinu provedbe narodne ustavotvorne inicijative u Republici Hrvatskoj nerazrađena'.

Predlagatelji stoga predlažu da se poništi Odluka o raspisivanju državnog referenduma, već zbog toga što se ustavotvorni referendum, koji bi mogao dovesti do degradacije temeljnih ustavnih načela, donosi u okolnostima nerazrađenog zakonskog okvira za narodni ustavotvorni referendum.

U zahtjevu su naveli i kako se prijedlogom inicijative udruge 'U ime obitelji' isključuje mogućnost da institutom braka bude obuhvaćena i životna zajednica osoba istog spola,'što je u suprotnosti s člankom 1., st. 2. Ustava RH, koji određuje narod kao 'zajednicu slobodnih i ravnopravnih državljana''.

Također traže i osjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ističu da je potrebno ocijeniti ustavnost 'unošenja definicije braka kao zajedinice muškarca i žene i s aspekta pitanja da li pravo na brak predstavlja temeljno ljudsko pravo'.

'U odnosu na mogući zaključak Ustavnog suda da brak predstavlja temeljno ljudsko pravo, predlagatelj smatra da nije moguće unositi u Ustav odredbe koje bi uskraćivale temeljno pravo istospolnim partnerima. U odnosu na mogući zaključak da brak ne predstavlja temeljno ljudsko pravo, predlagatelj smatra da je nepotrebno i diskriminirajuće mijenjati Ustav kako bi se ostvarila Ustavna supremacija jedne vrste zajednice, koja je već regulirana i definirama nižim aktima', stoji u zahtjevu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene