Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštećeno 18.000 objekata

Građani u strahu nakon još jednog potresa: ''Meni zvoni u kostima taj zvuk, još od onog prvog. Zatutnjala je cijela šuma...''

Prestrašene građanke
Prestrašene građanke DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prestrašene građanke Prestrašene građanke Foto: DNEVNIK.hr Željka Petar Željka Petar Foto: DNEVNIK.hr Poslijedice potresa Poslijedice potresa Foto: DNEVNIK.hr +0 Prestrašena građanka Galerija 1/4 >>
Novi potres koji je u četvrtak ujutro pogodio Zagreb potresao je brojne stanovnike metropole. Bio je nešto jači od ostalih udara koje su građani osjetili posljednjih tjedana.

Zagreb je u četvrtak nešto prije 10 sati pogodio novi potres, zabilježen kod Markuševca, a osjetio se diljem Zagreba. Bio je nešto jači od ostalih udara u posljednjih mjesec dana – magnitude 3.2 prema Richteru.

Drugi potres dogodio se svega sedam minuta poslije i bio je slabiji, točnije magnitude 2.3 prema Richteru. Neke je ova situacija dovela do suza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bili u Saboru Potres u prijenosu uživo: Preplašio i ministra Ćorića, Gordana Jandrokovića i saborske zastupnike

Pročitajte i ovo Potres u Zagrebu NOVI ŠOK Seizmolog nakon tri nova potresa: "Ne paničarite, ali maknite stvari koje bi vam mogle pasti na glavu"

''Meni zvoni u kostima taj zvuk, još od onog prvog. Mislim strašno je bilo, izmaklo se tlo opet pod nogama. To je zatutnjala cijela šuma. Čekam, ali do kad? Gospodin Štromar (ministar građevine, Predrag Štromar, op.a.) rekao još par tjedana. Ja nemam par tjedana. Nisam ja jedina'', kaže Željka Petar iz Čučerja.

''Čim se osjeti onaj prvi udar proradi adrenalin. Sve se zatrese, čovjek odmah gleda da negdje pobjegne'', kazala je druga stanovnica Čučerja.

''Djeca su se prestrašila, plakala su. Jako se bojimo objekata koji su oštećeni'', kaže Zvjezdana Žuglić iz Čučerja.

Prva procjena štete - 5.6 milijardi eura 

A oštećenih je objekata oko 18 tisuća. Stručnjaci su izračunali prvu procjenu štete nastale od potresa koji je Zagreb pogodio prije mjesec dana, i ona iznosi 5.6 milijardi eura. Obnova bi mogla trajati 5 do 10 godina. ''Prvo nemamo dokumentacija, loše su održavane, puno su rekonstruirane kroz povijest te zgrade'', ističe Josip Atalić s Građevinskog fakulteta.

Na sastanku sa strukom i bio je i ministar graditeljstva Predrag Štromar. Kaže da bi obnova mogla početi prije jeseni. ''Sigurni smo da neće odmah biti dovoljno operative za sve zgrade. Rade se prioriteti s Gradom Zagrebom koji će ići prvi. Naravno, prvo moramo riješiti one koje su u najlošijoj situaciji'', kazao je.

Gradonačelnik Bandić smatra da je još rano govoriti o procjenama štete. ''Ja nisam prodavač magle, ja ne mogu govoriti napamet. Mi smo popisali i utvrdili tek razinu štete u 2/3 objekata. Jedna trećina još nije. Samo da znam da ćemo se negdje smjestiti do zime'', poručio je Bandić.

Među njima je i Željka iz Čučerja. Njezina je kuća urušena, pa zajedno s mužem, djetetom i djedom živi u kontejneru. ''Nemamo sanitarni čvor. Nemam tople vode. Perem suđe tu na dvorištu. Ja se ne bojim korone, mi smo koronu stavili sa strane. Ja se ebole bojim. Gdje živim? Nemamo si gdje zube ujutro oprati. Grijem djetetu vodu da joj zubi ne otpadnu od mrzle vode'', priča Željka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene