Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bernardić ili Jelušić

Zagrebački SDP danas dobiva novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački SDP bira svoga novoga predsjednika, između Davora Bernardića i Ive Jelušića.

Bernardić, saborski zastupnik SDP-a i bivši čelnik Foruma mladih te stranke, u prvom je krugu osvojio 44,22 posto glasova, a Jelušić, koji je nakon izlaska iz stranke Milana Bandića privremeno 'zasjeo' na čelo zagrebačkog SDP-a, dobio je 35,64 posto glasova članova zagrebačkog SDP-a. Iz natjecanja su ispali Željka Antunović i Slavko Tečić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrtak, 27.05. u 11.00 sati Davor Bernardić i Ivo Jelušić na sučeljavanju kod Mislava Bage Slika nije dostupna Stiže novi predsjednik 'Bernardić je trenutno najbolji mogući izbor'

Davor Bernardić rođen je 1980. u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao kao inženjer fizike, a pohađa i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu. Što se političke karijere tiče, 2006. postao je zastupnik u Zagrebačkoj skupštini i tu je dužnost obnašao do travnja 2009. Od početka 2008. ‘sjedi’ u SDP-ovim zastupničkim klupama u Hrvatskom saboru, gdje je član nekoliko parlamentarnih odbora.

>> Sučeljavanje Davora Bernardića i Ive Jelušića

Ivo Jelušić rođen je 1960. u Gornjoj Dubici (BiH), a zvanje diplomiranog politologa stekao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. U SDP-u je od samog početka, od 1990., a politički mu je rad uglavnom bio vezan uz Zagreb - bio je dugogodišnji zamjenik Milana Bandića i u zagrebačkom SDP-u i Gradu Zagrebu, kojega je i danas dogradonačelnik. Također je na parlamentarnim izborima 2007. osvojio saborski mandat, koji je zbog funkcije dogradonačelnika stavio u mirovanje.

U nastavku kampanje ovoga tjedna i Bernardić i Jelušić uvjeravali su članstvo da su upravo oni najbolje rješenje za zagrebački SDP jer će biti jamstvo da će ta stranka i dalje upravljati glavnim gradom. Obojica su govorili o novoj, boljoj gradskoj organizaciji, s tom razlikom da je Bernardić poručivao kako će promijeniti zagrebački SDP, a Jelušić da je to već napravio.

Kao i u prvom krugu prošle nedjelje, pravo glasa na izborima ima 5.326 zagrebačkih SDP-ovaca, a izbori se provode na 17 biračkih mjesta u isto toliko mjesnih organizacija. Birališta su otvorena od 8 do 21 sat. Na unutarstranačkim izborima SDP-ovo članstvo bira samo predsjednika gradske organizacije te čelnike mjesnih organizacija, dok će se za sve ostale stranačke funkcije izbori održati na konvenciji u lipnju, na kojoj će pravo glasa imati 490 stranačkih izaslanika.
Iako će ih birati idući mjesec, poznati su kandidati, pa se tako za dva potpredsjednička mjesta kandidiralo pet kandidata - Ivan Bare, Darko Kuljiš, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Igor Rađenović. Za šest mjesta u Predsjedništvu zagrebačke organizacije SDP-a pristigla je 41 kandidatura, za pet mjesta u Nadzornom odboru natječe se 26 kandidata, a za 55 mjesta u Gradskom odboru kandidiralo se 214 zagrebačkih SDP-ovaca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene