Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže novi predsjednik

'Bernardić je trenutno najbolji mogući izbor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernardićeva pobjeda u prvom krugu SDP-ovih izbora najavljuje smjenu generacija i odmak od klijentelističke politike, tvrde politički analitičari.

Rezultat prvog kruga unutarstranačkih izbora u kojima je najveći broj glasova osvojio Davor Bernardić, a iza njega i Ivo Jelušić, politički analitičar Davor Gjenero smatra puno boljim rezultatom od očekivanog.  'Bio sam uvjeren da Ivo Jelušić ima znatnu prednost vodeći se tezom da zagrebačkim SDP-om prevladava klijentelistička logistika ostala od vremena Milana Bandića. Činjenica da je Davor Bernardić osvojio gotovo 45 posto glasova, govori da je zagrebački SDP u puno boljem stanju nego što se to izvana moglo pretpostaviti', tvrdi Davor Gjenero.

Pročitajte i ovo Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Činjenica da je Davor Bernardić osvojio gotovo 45 posto glasova, govori da je zagrebački SDP u puno boljem stanju nego što se to izvana moglo pretpostaviti Ističe kako je vrlo dobra vijest da je Davor Bernardić osvojio većinu glasova te da je Željka Antunović stala na njegovu stranu. 'To može biti najava renesanse SDP-a u gradu Zagrebu', zaključuje Gjenero i tvrdi da od SDP s Bernardićem na čelu možemo očekivati odvajanje SDP-a od politike koja je u Zagrebu dovela do problema koje danas simbolizira Varšavska.

'SDP pod Bernardićevim vodstvom može dovesti do odvajanja od klijntelističke politike koja svoje članove zbrinjava i zapošljava po gradskim poduzećima kako je to radio MIlan Bandić, a što je njegov nasljednik na čelu Holdinga najavio kao nastavak prakse', kaže Gjenero.

Naglašava kako Ivi Jelušiću pozicija vladara Holdinga ipak nije osigurala većinu u zagrebačkom SDP-u. Jasno je da će SDP još dugo vremena biti najveća stranka u Zagrebu te da će Ivo Jelušić ili Davor Bernardić odrediti način na koji će se formirati gradska vlast. Ipak, Davor Bernardić daje više nade za bolje upravljanje gradom od Ive Jelušića. Zapravo, Bernardić je trenutno najbolji mogući izbor za stranku i za grad', zaključio je Gjenero.

Dolazak Bernardića označava smjenu generacija

Politički analitičar Davor Pauković prije svega naglašava kako su unutarstranački izbori koje SDP godinama provodi iznimno važan pokazatelj napretka u radu i ustroju stranke. 'Kod nas još uvijek nažalost dominira autaritarno vodstvo u strankama. Samo SDP provodi unutarstranačke izbore, HDZ i  bilo koja druga stranka kod nas pokazuju da im takav način funkcioniranja nije još ni blizu', kaže Davor Pauković.

>> 'Glas meni je glas za jači, bolji i moderniji SDP'

>> SDP: Bernardić i Jelušić u drugom krugu

Naglašava kako činjenica da je Davor Bernardić na prvom krugu unutarstranačkih SDP-ovih izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a osvojio većinu glasova znači da napokon dolazi do smjene generacija na našoj politilkoj sceni. 'Dobar je znak da napokon dolaze mladi ljudi, Bernardić je stigao iz formu mladih SDP-a i ušao u Sabor', kaže Pauković.

Objašnjava kako Ivo Jelušić ima sponu s Bandićem koja mu u ovoj priči nije išla u korist. 'Jelušić ima 'nasljeđe prošlosti' od vremena kada je zagrebački SDP bio pod vodstvom Milana Bandića', kaže Pauković i dodaje kako je i vrlo važno istaknuti da se Željka Antunović priklonila Davoru Bernardiću te kako će se sada i vrh SDP-a okrenuti pobjedniku prvog kruga.  'Bilo bi veliko iznenađenje da Davor Bernarić ne pobijedi i ne postane šef zagrebačkog SDP-a sljedeću nedjelju', zaključuje politički analitičar Davor Pauković.

Tko će biti novi poredsjednik zagrebačkog SDP-a?

  • Davor Bernardić
  • Ivo Jelušić
  • Baš me briga

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene