Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka za šefa zagrebačkog SDP-a

Bernardić: Bandić je imao utjecaj na svakog člana SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernardić i Jelušić su na sučeljavanju na Dnevnik.hr-u rekli da iza njih nitko ne stoji i ništa ne duguju Bandiću.

'Milan Bandić je imao utjecaj na svakog člana SDP-a pa tako i na mene. U stranci sam do 1998. godine i učlanio sam se zbog toga da bih mogao stvari mijenjati na bolje', rekao je Davor Bernardić Mislavu Bagi na sučeljavanju s Ivom Jelušićem. Dodao je kako Bandiću ništa ne duguje te kako mu njegovi ljudi ne pomažu ni u jednom smislu. Na upit je li on light verzija Bandića, Bernardić je istaknuo kako je on prije svega svoj te nije ni na jednoj strani.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković zadnji dan kampanje Nova TV pozvala Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića na sučeljavanje Slika nije dostupna Četvrtak, 27.05. u 11.00 sati Davor Bernardić i Ivo Jelušić na sučeljavanju kod Mislava Bage

Ni Ivo Jelušić ne smatra da nešto duguje Milanu Bandiću. 'Nisam Bandićev zamjenik. Ja sam u SDP ušao 1990. godine, tko je tada znao za Bandića? On je samo moj stranački kolega. Bio sam u SDP-u u vrijeme kada je to bilo vrlo teško, bio sam zbog toga šikaniran i čak četiri godine nezaposlen', objasnio je Jelušić i rekao kako nije on predlagao Bandića za gradonačelnika Zagreba, već je to činila stranka. 

U politici ne možeš biti star i mlad, možeš biti sposoban ili nesposoban Davor Bernardić Na pitanje stoji li iza njih predsjednik SDP-a Zoran Milanović i Bernardić i Jelušić su odbacili tu tezu. Jelušić je rekao kako iza njega stoji Opačić, Stazić, Picula i još mnogi, dok je Bernardić rekao da su iza njega Maras, Mimica i Ostojić. Obojica su se složila da predsjednik stranke to treba i ostati te da ga ne treba  svrstavati na stranu jednog od kandidata.

Bitka stare i mlade generacije?

Mislav Bago upitao je kandidate za predsjednika zagrebačkog SDP-a je li došlo do bitke mlađe i starije generacije. 'U politici ne možeš biti star i mlad, možeš biti sposoban ili nesposoban', zaključio je Bernardić. Jelušić je istaknuo kako je on bio mlad kada je ušao u stranku, no dodao kako se danas ne smatra starijom generacijom već onom srednjom. Na upit je li Bernardić zelen, Jelušić je rekao kako je samo zid zelen, no naglasio je kako za upravljanje složenim sustavima treba znanje i iskustvo. 'Zbog toga bih ja bio bolji predsjednik zagrebačkog SDP-a od Davora Bernardića', rekao je Jelušić.

Davor Bernardić na to je odgovorio kako je on bolji kandidat jer je mlađi i neopterećem zbivanjima u zadnjih 10 godina. Na upit bi li raspisivao prijevremene izbore za gradonačelnika Zagreba ukoliko suradnja ne bude zadovoljavajuća, Bernardić je rekao kako Gradska skupština mora surađivati s gradonačelnikom za dobrobit građana. Nakon nekoliko potpitanja Mislava Bage, Bernardić je ipak rekao kako bi raspisao prijevremene izbore za gradonačelnika da nema suradnje.

Jasniji stav je imao Ivo Jelušić. 'Ako građani trpe, ukoliko nema suradnje, naravno da bih raspisao prijevremene izbore. Ni grad ni građani koji plaćaju porez ne smiju na svojoj koži osjetiti nesuradnju gradonačelnika i gradske skupštine', rekao je Jelušić i dodao kako se on u Gradskom poglavarstvu osjeća kao fikus, zbog toga što ga gradonačelnik Bandić ne uključuje u donošenje doluka. No, nadovezao se kako je on tamo da pomogne građanima.

Posjetitelje chata je zanimalo tko je platio proslavu 30. rođendana Davora Bernardića. 'Rođendan sam proslavio u Zagrebačkoj pivnici stajalo me 17 i pol tisuća kuna i i bilo je 200 gostiju', rekao je Bernardić. Slavio je rođendan i u Novinarskom domu, i jasno rekao koliko ga je to stajalo. 'Prostor me stajao 2 300 kuna i to sam platio. Kampanja će me stajati oko 30 tisuća kuna, no sa saborskom plaćom od 15 tisuća kuna, može se uštedjeti', tvrdi Bernardić.

Ivo Jelušić je rekao kako će njega kampanja stajati nešto manje. 'Situiran sam, u politiku nisam ulazio da bih se bogatio. Pristojno živim, a sve se uredno vidi na imovinskoj kartici. U Gradskom poglavarstvu imam plaću od 17 tisuća kuna', kaže Jelušić.

'Za Varšavsku je ranije trebalo pitati građane'

Kandidati za predsjednika zagrebačkog SDP-a nisu mogli izbjeći goruće gradsko pitanje, Varšavsku ulicu. 'Prije je oko toga trebalo pitati građane, no trenutačni zaključak je da gradska skupština revidira projekt i da se njime ne ugrožava gradski interes. Uvijek se mogu naći rješenja, tako bi sporni ulazak u garažu mogao biti iz Gundulićeve ulice. Ne smijemo dopustiti da građani koji plaćaju porez plate štetu zbog neuspjelog projekta', tvrdi Bernardić i dodaje da bi on građane za takve odluke pitao putem referenduma.

Jelušić je na to rekao kako je referendum u Republici Hrvatskoj obična floskula te da nije u redu govorii stvari koje su neprovedive, a građanima ih je lijepo čuti. 'Što se tiče problema Varšavske ulice, sporan je kapacitet garaže i pristup. Ne treba raditi garažu za 600 mjesta, treba biti onoliko mjesta koliko ima stanova, a to je manje od 100. Ako je mala garaža, onda ima puno rješenja u vezi s pristupom', poručuje Jelušić.

Što se tiče problema Varšavske ulice, sporan je kapacitet garaže i pristup. Ne treba raditi garažu za 600 mjesta, treba biti onoliko mjesta koliko ima stanova, a to je manje od 100 Ivo Jelušić Priznaje da u Holdingu ima previše zaposlenih ljudi, no nije želio špekulirati o kojoj se brojci radi. 'Ukoliko grad Zagreb Holdingu ne bude plaćao za poslove, a to je godišnje oko 500 do 600 milijuna kuna, istina je da Holding neće imati za plaće radnika', kaže Jelušić. Bernardić tvrdi da u Holdingu ne treba doći do otpuštanju radnika. 'Svaka odgovorna vlast u takvim slučajevima provodi restrukturiranje  koje se rješava kroz kooperante', kaže Bernardić.

Tko više voli Dinamo?

Na kraju video chata, Davor Bernardić i Ivo Jelušić dali su svoje mišljenje o gradskoj trakavici, odnosno o Diamovom stadionu na Maksimiru. 'Ja sam rođeni Zagrepčanin, navijač Dinama i volio bih da stadion ostane na Maksimiru. Što je jeftinije, a što skuplje, neka odluče građani referendumom ili ispitivanjem javnog mijenja', rekao je Bernardić.

Ivo Jelušičć je izjavio kako nije rođen u Zagrebu, već je samovoljno odlučio da će Zagreb biti njegov grad. 'Mi trenutačno imamo većih problema u gradu od stadiona, to će kada prođe ova kriza doći na red za dvije do tri godine. Zagrebu ne trebaju dva stadiona, treba odlučiti gdje je bolje i frekventije mjesto', kaže Jelušić.

Rivali u utrci za predsjednika zagrebačkog ogranka SDP-a na live video chatu pokušali su uvjeriti gledatelje i chatere zbog čega bi baš oni bili pametniji izbor. Kome je to bolje pošlo za rukom, znat ćemo već u nedjelju, kada će članstvo SDP-a odlučiti tko će upravljati zagrebačkim ogrankom stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene