Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

Tomašević u gradske stanove želi smjestiti 50-ak obitelji iz hostela i kontejnera. Na aktualcu najavio zapošljavanje dodatnih odgojitelja u dječjim vrtićima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak da će se, nakon što je ove godine u dječje vrtiće upisano 500 djece više nego lani, dodatno zapošljavati treći odgojitelji kako bi se ispoštovao pedagoški standard.

Aktualni sat na sjednici Gradske skupštine obilježen je pitanjima gradonačelniku o novoj školskoj godini, kao i pitanju poštivanja pedagoškog standarda u gradskim vrtićima te problemu gospodarenja otpadom.

Na pitanje zastupnice Daniele Širinić (Zagreb je naš!) o kapacitetima vrtića u Zagrebu, Tomašević je kazao da će zbog činjenice da je ove godine u gradske vrtiće upisano 500 djece više nego prošle grad zaposliti dodatne odgojitelje.

"Uz napore Gradskog ureda za obrazovanje, unatoč tome što je bilo 200 zahtjeva za upis djece više ove godine u odnosu na prošlu, upisano je 500 djece više nego prošle godine", rekao je i dodao da će grad ići u zapošljavanje takozvanog trećeg odgojitelja po skupinama u dječjim vrtićima,

Kao srednjoročno rješenje najavio je izgradnju šest vrtića koji su u fazi javne nabave ili ishođenja građevinske dozvole, poput onih u Svetoj Klari i Sesvetskom Kraljevcu, a kao dugoročno planirana je izgradnja novih vrtića sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Odgovarajući nezavisnom zastupniku Renatu Peteku gradonačelnik je kazao kako će vrlo brzo biti riješena procedura za odabir pomoćnika u nastavi, pa će grad ukupno u osnovnim i srednjim školama angažirati njih 925, a radi se na njihovoj obuci.

U odgovoru na pitanje kako će moratorij na mjeru roditelj-odgojitelj utjecati na pedagoški standard u vrtićima, Tomašević je kazao da se za plaće odgojitelja mjesečno izdvaja 60 milijuna kuna, a za oko 5600 korisnika mjere roditelj-odgojitelj mjesečno ide oko 43 milijuna kuna.

Vuković i Samodol zaposleni na ugovor o pravima i obvezama

HDZ-ovog zastupnika Maria Župana zanimalo je koju vrstu ugovora imaju članovi Uprave Zagrebačkog holdinga te je li riječ o ugovoru o djelu, na što je Tomašević odgovorio da su predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Ante Samodol zaposleni temeljem "ugovora o pravima i obvezama".

Zastupnik Trpimir Goluža ocijenio je da proklamirana zelena politika Sesvetama donosi novi glomazni otpad, upozorivši na problem Kožare u naselju Soblinec. Tomašević je ponovio da je skladištenje glomaznog otpada u Sesvetskom Kraljevcu samo privremeno rješenje.

"Firma postoji u Sesvetskom Kraljevcu godinama, desetljećima. Ono što smo mi napravili jest da samo privremeno skladištenje dok ne uspostavimo sustav sa svim dozvolama i drobilicom", istaknuo je te poručio da neće tolerirati bilo kakvo kršenje ekoloških propisa.

"Ako to možemo spriječiti, spriječit ćemo", ustvrdio je Tomašević i dodao da grad nema inspekcijsku nadležnost, već se kršenjem ekoloških propisa moraju baviti državne institucije.

Zagrebački gradski zastupnici uglavnom nezadovoljni Tomaševićevim odgovorima

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine iz redova HDZ-a, Domovinskog pokreta i Mosta uglavnom su bili nezadovoljni odgovorima koje im je dao gradonačelnik Tomislav Tomašević po pitanju ukidanja mjere roditelj-odgajatelj i gospodarenja otpadom.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman istaknuo je i kako nisu zadovoljni gradonačelnikovim odgovorom zašto novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga ima ugovor o djelu, s obzirom da po njihovim saznanjima niti jedan drugi predsjednik uprave u Hrvatskoj nema takav ugovor.

Na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Skupštine podsjetio je na HDZ-ove amandmane na mjeru roditelj-odgajatelj, jer se ne slažu s gradonačelnikovim privremenim moratorijem te traže da se ta mjera produlji do 1. lipnja 2022. godine kako bi najbolje mogla ocijeniti ili modificirati.

Po pitanju izmjena Zakona o obnovi koji će uskoro u Sabor i koji bi trebao olakšati imovinsko-pravna pitanja zgrada za obnavu, Herman kaže kako zna da će Vlada izmijeniti svaki zakon "koji na bilo koji način koči obnovu".

Domovinski pokret ne zna gdje je Škoro

Zastupnici Domovinskog pokreta istaknuli su problem gospodarenja otpadom, kao i nezadovoljstvo odgovorom gradonačelnika na to pitanje, istaknuvši da se odluke moraju hitno donijeti. Ukidanje mjere roditelj-odgajatelj smatraju da je donesena prebrzo bez dodatne analize. Njihovo je stajalište da tu mjeru ne treba ukinuti, već izmijeniti. Zastupnike DP-a Slavena Dobrovića i Igora Peternela novinari su pitali znaju li gdje je njihov kolega iz kluba Miroslav Škoro te hoće li ga izbaciti iz kluba.

Odgovorili su kako se Škoro nikome nije javio zašto se nije pojavio na Skupštini te su dodali kako će stranka odlučiti što će biti s njime do idućeg zasjedanja.

O izmjenama Zakona o obnovi koji bi trebao ubrzati obnovu u Zagrebu, kazali su kako treba vidjeti detalje izmjena, ali smatraju da treba pozdraviti sve poteze koji otklanjaju prepreke u obnovi.

Most ima novi prijedlog za roditelja-odgajatelja i Advent

Mostov Marko Sladoljev ustvrdio je kako je gradonačelnik vrlo nervozno odgovarao na njihova pitanja o gospodarenju otpadom u Sesvetama.

"Fokus će nam danas biti mjera roditelj-odgajatelj, mi imamo svoj prijedlog koji ćemo prezentirati na idućoj sjednici. Na ovoj smo tražili evaluaciju dosadašnjeg stanja i projekcije za budućnost u predškolskom odgoju i obrazovanju", kazao je Sladoljev.

Mostov Lovro Marković najavio je i amandman na prijedlog o najmu javnih površina gdje se definira novi način provedbe javnih natječaja za Advent.

"Podržavamo da se to pitanje uređuje, da se na tom natječaju uzima kao najbolja ponuda ona koja je najviša iznosom, ali smatramo da mnogi tradicionalni obrti i deficitarna zanimanja ne mogu konkurirati velikim trgovcima, tražit ćemo da se za njih na barem 10 posto lokacija napravi poseban natječaj i posebni kriteriji", poručio je Marković.

U gradske stanove smjestiti 50-ak obitelji iz hostela i kontejnera

Gradonačelnik je najavio raspisivanje natječaja za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih u potresu te je izrazio nadu da bi 50-ak obitelji, smještenih u hostelu Arena i stambenim kontejnerima, moglo ući u gradske stanove.

Tomašević je u izjavi medijima istaknuo da je prijedlog privremenog stambenog zbrinjavanje, o kojem će se po hitnom postupku raspravljati na trećoj sjednici Skupštine, došao nakon anketiranja građana koji su nakon potresa smješteni u hostelu Arena.

"Anketirali smo ih u hostelu Arena i na temelju toga došli do ovog zaključka. Nadam se da će 50-ak obitelji iz tog hostela i stambenih kontejnera biti smješteno u gradske stanove", rekao je Tomašević u izjavio novinarima.

Grad Zagreb ima na raspolaganju oko 200 stanova, a paralelno s osobama pogođenima potresom, u njih će se smještati i građani koji su se prijavili na natječaj za dodjelu stanova prema socijalnoj kategoriji. Ipak, naglasio je da će se oba natječaja voditi socijalnim kriterijima, a da je dodatni prioritet iz kontejnera i hostela Arena u stanove smjestiti obitelji s malom djecom.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović pojasnio da će se u idućem periodu usuglasiti kriteriji prema kojima će se stanovi dodijeliti građanima iz obje kategorije.

"Svi stanovi koji su na raspolaganju ne idu samo ovima (čije su kuće oštećene u potresu), nego idu i jednoj i drugoj kategoriji. To je sad proces usuglašavanja kome će se dodijeliti, prema uvjetima koji će biti propisani", kazao je Klisović u izjavi medijima.

Istaknuo je da će uvjeti za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih potresom, biti propisani u samoj odluci, ali da se Skupština u raspravi mora oko njih usuglasiti.

"Važno je da Grad želi pomoći obiteljima koje čekaju obnovu stanova, a žive u uvjetima koji nisu adekvatni za život", rekao je te dodao da prijedlog odluke ima cijeli niz socijalnih i drugih kriterija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene