Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uređen novi prostor

Tomašević najavio cijepljenja i vikendima: "Dva od tri odrasla Zagrepčana su cijepljena, to nije dovoljno"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je novi prostor za masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu i tamo održao redovitu presicu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu presicu o aktualnim problemima u gradu. Kako je rekao, presica se održava na Velesajmu s obzirom na novi prostor koji je osiguran za masovno cijepljenje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nisu dobili naknade Tomašević o inkluzivnom dodatku: "Država je kriva, isplatit ćemo ga retroaktivno" Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

"I dalje je u Zagrebu najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom, 55 % ukupnog stanovništva, a 66 posto odraslih. S barem dvije doze je cijepljeno 51,1 % ukupnog stanovništva. Dva od tri odrasla građana cijepljena su i po tome je Zagreb bolji od drugih županija, ali to nije dovoljno", rekao je Tomašević.

Navodi kako raste broj hospitaliziranih. "U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina starosti nisu bili cijepljeni. To govori samo za sebe", rekao je. "Pozivam sve koji to još nisu napravili, da se cijepe i zaštite i sebe i svoje sugrađane", dodao je.

"Ja ću se cijepiti krajem studenog trećom dozom. Pozivam sve koji mogu da se cijepe prvom i drugom dozom. Cijepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina mjera", rekao je.

"Malo smo se svi opustili, trebamo podsjetiti na maske, distancu i prozračivanje prostora", kazao je Tomašević.

"Bolnice se ubrzano pune"

"Zagreb osigurava karantenu za studente i turiste u Gradu mladih, ondje je sad smješteno 9 studenata. Od prošlog tjedna Nastavni zavod za hitnu medicinu koordinira privremeno zbrinjavanje covid bolesnika u cijeli bolnički sustav u gradu s obzirom na raspoložive kapacitete", rekao je.

"Više neće ići po teritorijalnom ključu, nego po kapacitetu jer se bolnice u Zagrebu ubrzano pune", istaknuo je.

Od sada dva paviljona za cijepljenje

"Ovaj vikend nije bilo cijepljenja jer se radilo o preseljenju, ali odsad će biti cijepljenje svaki dan, i vikendom. Ovdje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju", poručio je Tomašević s Velesajma.

"Što se tiče novosti u Zagrebu, mi smo ovaj vikend radili na preseljenju punkta za masovno cijepljenje. Preseljeno je sve u paviljon 9, koji se oslanja na paviljon 8. Paviljon 9 služi za čekanje i prijem kako građani ne bi stajali na hladnoći i kiši. Iz jednog paviljona smo prebacili cijepljenje u dva kako bi se u jednom čekalo, a u drugom cijepilo", rekao je Tomašević i najavio kako tu cijepljenje počinje već danas.

Podsjetio je da se građani mogu cijepiti i na punktu na Kajzerici u Ulici Roberta Zimmermana. Navodi da će se, u slučaju potrebe, i postojeći punktovi širiti.

Moguće cijepljenje u 11 ljekarni na području Zagreba

"Građani se mogu cijepiti i u 11 ljekarni na području Grada Zagreba, popis je na stranicama Grada i Zavoda Dr. Andrija Štampar", kazao je Tomašević.

"Organizirano je i pet punktova za antigensko i PCR testiranje. Imamo i dva drive-in testiranja, jedno u Štamparu, drugo na Zapadnom ulazu u Velesajam", istaknuo je Tomašević.

 

Komentirao kvalitetu zraka u gradu

Na pitanje novinara o kvaliteti zraka u Zagrebu rekao je da je problem poznat godinama u ovo vrijeme.

"U ovo vrijeme se godinama pojavljuju informacije o povećanim česticama. Stvorila se kapa nad gradom. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađena zrakom. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse koji izazivaju zagađenje", rekao je.

"Promet je jedan od uzročnika, i time ćemo se baviti - smanjenjem automobila, privatiziranje javnog prijevoza. I na službenim postajama imamo povećanje čestica, to je problem koji se ponavlja godinama", rekao je Tomašević i dodao kako vjeruje da će se u narednim danima to raščistiti. 

O natječaju za kućice za Advent

O natječaju za kućice za Advent koji nam se približava navodi kako nema popuštanja i da za sada na natječaj nije stiglo žalbi.

"Kućica je manje zbog epidemije. Aktivirat ćemo dio ugostitelja da može na svojim terasama imati svoju ponudu. Tako nećemo stvarati dodatnu gužvu, a ugostiteljima ćemo omogućiti da ponude svoje usluge. Morat će zadovoljiti određene tehničke uvjete i moći će raditi", kazao je Tomašević.

Mijenjat će se cjenik odvoza otpada

"Što se tiče Sesvetskog Kraljevca, u subotu je on bio pored praznog skladišta, s obzirom na to da je Čistoća ispraznila skladište. Mi i dalje analiziramo koje su nam moguće prijelazne mjere dok ne dobijemo dozvole za drobilice i dok nam ne stignu kupljene drobilice", rekao je Tomašević.

Navodi da će se mijenjati cjenik usluga odvoza otpada. "Godinama se pokušava uvesti naplata, sigurno će poskupjeti odvoz za one koji ne odvajaju otpad", objasnio je Tomašević.

"I za druge usluge ćemo vidjeti hoće li rasti cijene, to ćemo najaviti na vrijeme", dodao je i nastavio: "Prezentirat ćemo mjere u idućih nekoliko tjedana".

"Više od 80 posto troškova ZET-a pokriva se iz gradskog proračuna. Njihov dug je oko milijardu kuna, gradski proračun ne može servisirati taj iznos. To je veliko opterećenje. Raspisali smo natječaj za novu upravu ZET-a", rekao je Tomašević i najavio kako bi nova Uprava išla u restruktuiranje.

"Na stolu je poskupljenje, ali i sve ostalo. Uskoro ćemo prezentirati poslovni plan Holdinga. Grad ima jako mali manevarski prostor za ustabiliti dug i krenuti u njegovo smanjivanje", zaključio je Tomašević.

Prije presice na Zagrebačkom velesajmu Tomašević je obišao cijepne punktove.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene