Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno se ispričao braniteljima zbog primanja predsjednika Skupštine srbijanskoga grada Jagodine Dragana Markovića Palme u Zagreb.


Naime, u nekoliko dnevnih novina izašli su oglasi s isprikom braniteljima zbog Palmina dolaska.

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Luka Stanzl/Pixsell) Bandić o poskupljenju odvoza otpada još uvijek šuti, ali se hvali dozvolom za – upravljanje bagerom Potpisivanje ugovora o gradnji žičare (Foto: Pixsell, Marko Prpić) - 4 Bandić potpisao ugovor o gradnji žičare: "To je prioritet Grada i bit će osigurana sredstva"

Zagrebački gradonačelnik u četvrtak je održao press-konferenciju kako bi se ispričao braniteljima zbog dolaska Palme, rekavši kako nije znao da je Palma bio na svadbi kod Arkana i da je Arkanov prijatelj. "Nisam imao pojma o tome. Da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini 1991., 1992. i 1993., normalno da ne bih to radio, ali nisam znao", rekao je Bandić. Prije press-konferencije na stranicama Grada Zagreba objavljeno je pismo gradonačelnika javnosti, također s isprikom, koje prenosimo u cijelosti:

"Jedan prijem u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba izazvao je veliki interes javnosti, a zbog poštivanja te javnosti, posebno one braniteljske, osjećam potrebu i na ovaj način pojasniti cijelu situaciju. U svom dugogodišnjem obnašanju funkcije Gradonačelnika Grada Zagreba uvijek sam se rukovodio načelima suradnje i tolerancije te poštivanja drugih i drugačijih i, dakako, uvijek vodeći računa o dignitetu svoga grada, svoje zemlje i nadasve onih koji su zaslužni za slobodnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku.

O tome nisam samo govorio već to svakodnevno prakticiram i promoviram, jer moja su vrata, s povjerenjem i bez fige u džepu, uvijek otvorena. Za naše zajedničko dobro, za fokusiranje na budućnost, za stvaranje pozitivnog ozračja u društvu, za rješavanje brojnih izazova, demografskih, gospodarskih, razvojnih…, trebamo više zajedništva i međusobnog razumijevanja, ali također trebamo biti svjesni da je Domovinski rat završio, da je Hrvatska u tome ratu pobijedila, te da su u Hrvatskoj, kao i svakoj demokratskoj i modernoj zemlji, nepoželjni oni koji su činili ratne zločine i kojima se trebaju baviti institucije pravne države.

Sastanak s Draganom Markovićem Palmom, koji je kao predsjednik predvodio izaslanstvo Skupštine grada Jagodine, trebao je biti samo to – sastanak koji potiče suradnju, razumijevanje, suživot sa susjedima, koji može bar malo pridonijeti izgradnji povjerenja jer širenje mira i suradnja nema prave alternative. O vezama s Arkanom i činjenicama koje se ovih dana čuju u javnosti nisam znao, a da sam znao do susreta, naravno, ne bi došlo. S druge strane, zar nije posao nekih drugih institucija da reagiraju u takvim slučajevima – možda već na granici..

Zato upućujem ispriku svim istinskim braniteljima koji su se na bilo koji način osjetili povrijeđenima i pogođenima zbog ovoga susreta koji se, da stvar bude osjetljivija, igrom slučaja dogodio baš na Dušni dan, kada se sjećamo svojih najmilijih od kojih su mnogi stradali u Domovinskom ratu.

Onima pak koji su ovu situaciju iskoristili za skupljanje dnevno političkih poena, za pljuvanje i bacanje blata, poručujem samo da taj njihov čin ponajviše govori o njima samima.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Grada Zagreba
Milan Bandić"

Gradu Zagrebu poslali smo upit hoće li i koliko to koštati Zagrepčane, a odgovor ćemo objaviti čim stigne.

Sam gradonačelnik pak nije bio raspoložen za odgovor na pitanje čijim su novcem plaćeni oglasi.

Tek je kratko odgovorio: "Obratite se glasnogovornici". Na inzistiranje novinara u prolazu je poručio: "Ne mogu ja vas naučiti, to je nemoguće..."