Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrebački branitelji Vukovara: 'Osijećamo ljutnju i bijes'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara, koja okuplja preživjele branitelja Vukovara iz Zagreba i Zagrebačke županije, kao i obitelji poginulih, preminulih i nestalih suboraca, najoštrije osuđuje visinu kazne koju je Haaški sud odredio 'zločinačkoj trojki' Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću.

Nevjerica, čuđenje, ljutnja i bijes osjećaji su koji su nas osupnuli kada smo čuli vijest iz Haaga - jer su kazne izrečene za stradanje branitelja i civila nakon pada Vukovara gotovo manje od onih za prometni prekršaj, smatraju u Udruzi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donekle ispravljena nepravda Novu hašku presudu Vukovarci dočekali mirno Slika nije dostupna Del Ponte očekuje izmjenu presude 'vukovarskoj trojci'

Stoga traže od Vlade da žurno reagira na činjenicu da je Haaški sud izgubio u Hrvatskoj legitimitet za suđenja za sukobe na području bivše Jugoslavije i da Hrvatski sabor donese odluku o prekidu daljnje suradnje s Haaškim sudom. 

Upozoravaju se da su do sada iz Ureda predsjednika i sa svih razina državne vlasti od 2000. godine predane velike količine dokumenata koji podliježu državnoj i vojnoj tajni što ima ogromne posljedice za sudionike Domovinskog rata.

Udruga, nadalje, traži preispitivanje djelovanja Državnog
odvjetništva kao i Povjerenstva za suradnju s Haaškim sudom u smislu učinkovitosti predstavljanja stradavanja građana RH pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Moramo se zapitati i što radi hrvatska diplomacija koja ima zadaću braniti prava hrvatskih građana pred sudovima u svijetu te pravo na pravdu obitelji poginulih i nestalih branitelja i civila u obrani Vukovara, smatraju u Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara.

Nezadovoljstvo jučerašnjom presudom Haaškoga suda 'vukovarskoj trojki' izrazila je i Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a 'Tvrđava Knin'. Oni presudu smatraju 'sramotnom i ispolitiziranom farsom' koja dovodi u pitanje vjerodostojnost i postojanost tog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene