Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte očekuje izmjenu presude 'vukovarskoj trojci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haška tužiteljica na odlasku, Carla del Ponte, izjavila je kako je presuda 'vukovarskoj trojci' za nju bila 'iznenađenje', te izrazila očekivanje da će je Žalbeno vijeće ICTY-a izmijeniti.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj radu Haškog suda,na neodrživost presuda 'vukovarskoj trojci' ukazala je veleposlanica RH Mirjana Mladineo, a Del Ponte je kasnije na konferenciji za novinare rekla da je presuda bila 'iznenađenje'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pismo premijera Sanadera glavnom tajniku UN-a Slika nije dostupna ICTY: Sutra presuda "Vukovarskoj trojci"

'Vukovarska presuda za mene je bila iznenađenje, kako presuda tako i oslobađanje. Žalili smo se na presudu ali ne i na oslobađanje (Radića), jer to pravno nije bilo moguće. Ne idemo na žalbu ako nema izgleda na uspjeh, ne žalimo se samo da bi se žalili', rekla je Del Ponte. 

Izrazila je očekivanje da će Tužiteljstvo uspjeti uvjeriti Žalbeno vijeće ICTY-a da izmijeni presude, posebno ističući kaznu od
pet godina Šljivančaninu.

Na pitanje o suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, kazala je kako će ono vjerojatno početi u proljeće iduće godine te da je Tužiteljstvo spremno.

'Mi smo spremni s pregrštom svojih dokaza...ali problem je moći dovesti pred sud sve naše svjedoke i dokaze...i to je težak trenutak. Nekada imamo svjedoke koji su zastrašeni, podmićeni, uvjereni da izmijene iskaz', rekla je Del Ponte.

Dodala je kako se zbog toga potrebno imati više svjedoka jer se neki iz bilo kojeg razloga promijene i postanu tzv. 'neprijateljski svjedoci'. Ona nije dalje obrazlagala navode o neizvjesnosti vezanoj uz svjedoke.

Na pitanje o protivljenju Tužiteljstva zahtjevu da se Gotovinu pusti na slobodu do početka suđenja, rekla je kako treba pogledati u prošlost. 'Uspjeli smo osigurati uhićenje Gotovine nakon četiri godine traganja. Ne želimo da on bude privremeno oslobođen i da ponovo pokrećemo potragu. Neka bude u pritvoru', rekla je Del Ponte.

Del Ponte je danas podnijela poslijednje polugodišnje
izvješće o napretku u provedbi strategije dovršetka rada ICTY-a, uoči odlaska s dužnosti. Nakon više od osam godina provednih na čelu haškog Tužiteljstva, krajem godine odlazi u Buenos Aires, za veleposlanicu Švicarske u Argentini.

Uzvraćajući na dobre želje koji su joj novinari uputili za novu
dužnost, kazala je kako će nada da će ona biti manje stresna i puno opuštenija od dosadašnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene