Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantna situacija

Zagrebačke bolnice zbog obnove pod (pre)velikim pritiskom, ispaštaju rodilje i djeca: "Zagušljivo je, tijesno. Osoblje puca po šavovima"

Aktualno Galerija Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 5 Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 4 Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 3 Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 2 Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebačke bolnice pod pritiskom - 1 Galerija 1/5 >>
I sedma beba rođena na Svetom Duhu zaražena je enterovirusom, potvrdili su u bolnici. Dvije od njih imaju meningitis. Problem je što su zbog obnove od potresa u zagrebačkim bolnicama značajno smanjeni kapaciteti pa su rodilišta pod prevelikim pritiskom. Zaraze se tako lakše šire.

Mama Anita prije 10 dana u Vinogradskoj je rodila djevojčicu.  Presretna je, ali nije sretna sa situacijom u bolnici. Kaže puna je kao šipak. U osam dana mijenjala je čak tri sobe.

"U sobi koje su veličine kao jedna studentska soba na Savi imate četiri kreveta za četiri trudnice i četiri mala krevetića za bebe, unutra je zagušljivo, tijesno. Hrana koju dobivamo na tacnama ostavlja se na krevetima jedeš, dojiš malu, uspostavljaš dojenje na istom tom krevetu i primaš injekciju", kaže Anita Čeko.

Osoblje daje sve od sebe, ali posla je previše. Za rodilje situacija u zagrebačkim bolnicama je alarmantna. "Suosjećam s tim osobljem, pucaju po šavovima. Ja vjerujem da bi se i oni mogli posvetiti svakoj trudnici da nisu u takvoj stresnoj situaciji sve ide ubrzo, sve je kao na traci".

A stanje je takvo jer se gotovo sve zagrebačke bolnice obnavljaju u isto vrijeme. U Ministarstvu zdravstva danas o tome ne žele.
A činjenice su ovakve: zatvoreno je rodilište Merkura, obnavlja se Petrova pa je velik broj porođaja preuzela bolnica Sveti Duh, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Iz udruge Roda upozoravaju da se u obnovu nije išlo planski i da sada ispaštaju rodilje i djeca.

"Nije izdrživo zatvoriti jednu veliku ustanovu i jednu drugu staviti na pola mogućnosti i očekivati da neće doći do problema. Kad su rodilišta opterećena, kad imamo manjak osoblja, situacija je takva da su infekcija češća pojava", kaže Danijela Drandić iz Udruga Roda.

Do toga je nažalost došlo na Svetom Duhu. Potvrđen je sedmi slučaj zaraze enterovirusom. Predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo u utorak je rekao da je problem što imaju 25 posto više porođaja.

Na pitanje je li zbog toga veća mogućnost zaraze, odgovorio je: "To je teško reći, ali naravno kada imate kolektiv u kojem je velik broj ljudi, naravno da se infekcije prenose jednostavnije i brže", kazao je Ratko Matijević.

Bebe se liječe i u Klaićevoj. Dvije su puštene kuće, a dvije će biti do kraja tjedna.

Prvi rezultati za četiri majke potvrdili su da nijedna od njih nije kliconoša.

"Nemaju nikakve simptome. Djeca su smještena u jednom dijelu bolnice, majke su izolirane. Kod nas nije bio izvor infekcije pa je bilo okej, nama je bilo bitno da se ta infekcija ne proširi na druge pacijente", kaže Iva Hojsak, predstojnica Klinike za pedijatriju Klinike za dječje bolesti

Testirani su i zaposleni na Svetom Duhu, rezultati su negativni.
U petak bi trebali biti gotovi nalazi briseva roditelja, ali i rezultati analize vode u bolnici.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević komentirao je da se bolnicu Sveti Duh nastoji prikazati kao najgorom, i da netko to iznutra podmeće.

"Radi se o jednoj ekipi koja se ne može pomiriti da je došlo do promjene vlasti i koja se ne može pomiriti da se na Svetom duhu događaju promjene", rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene