U srijedu tijekom poslijepodnevih sati u Zagrebu ponovno nastupa posebna regulacija prometa.

Galerija Gužva u Zagrebu (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić)4 Prometna regulacija u Zagrebu (Foto: MUP) - 1 Prometna regulacija u Zagrebu (Foto: MUP) - 2 +3 Prometna regulacija u Zagrebu (Foto: MUP) - 3

Vozačima se savjetuje da u poslijepodnevnim satima, točnije oko 17 sati, izbjegavaju velik dio ulica koje vode od samog središta Zagreba do aerodroma.

Vezani članci Ilustracija Najprometniji vikend u povijesti Hrvatskih autocesta: "Promet je veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019." Gužve na autocestama VIDEO Gust promet u smjeru mora, gužve su posvuda: Iz HAK-a poslali upozorenje vozačima

S obzirom na to da se prolazak mnogobrojne kineske delegacije kroz Zagreb očekuje oko 17 sati, u vrijeme kad su na zagrebačkim cestama svakodnevne gužve zbog povratka zaposlenih s radnih mjesta, za očekivati je da bi moglo doći do prometnog kolapsa.

Tijekom utorka i srijede u službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang. Zbog toga je promet u Zagrebu posebno reguliran, uslijed čega nastaju zastoji i gužve.

U srijedu popodne kineska delegacija leti iz Zagreba za Dubrovnik gdje će u četvrtak i petak sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe.

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić doznaje da kinesku delegaciju u Dubrovniku očekuju oko 18:30.

Za pretpostaviti je da će put kineske delegacije od centra Zagreba do Zračne luke Franjo Tuđman bili isti ili sličan onome u utorak navečer kad su nastali zastoji. Podsjećamo na blokirane prometnice i alternativne pravce od utorka navečer.

BLOKIRANE PROMETNICE

Velika Gorica:

Zagrebačka cesta od raskrižja s Ulicom dr. Jurja Dobrile do Velikogoričke ceste.

Velikogorička cesta i nekoliko stotina metara svih njezinih pristupnih prometnica u potpunosti su bile zatvorene za promet.

Zagreb:

Ulica Savezne Republike Njemačke u čitavoj dužini, s prilaznim ulicama.

Avenija Dubrovnik od rotora u Zapruđu do Trnskog, uključujući i dio koji ide oko zgrade INA-e.

Islandska ulica u Sopotu te dio Avenije Većeslava Holjevca od raskrižja s Islandskom ulicom do Glavnog kolodvora, odnosno autobusnog okretišta. Sve prilazne ulice Aveniji djelomično su ili u potpunosti blokirane.

U Sopotu su bile blokirane sve glavne ulice - Ehrlichova, Kovačićeva, Turinina i Stonska ulica.

U Sigetu su bile blokirane Resslerova i Sortina ulica.

Ulica grada Vukovara bila je blokirana od raskrižja sa Strojarskom do Koranske ulice. Prometovanje oko dvorane Vatroslav Lisinski i južnog dijela Glavnog kolodvora isto tako nije bilo moguće.

Blokirana je bila i Miramarska ulica, od rotora i raskrižja s Čazmanskom ulicom.

U naselju Martinovka blokirane su bile Koturaška cesta, Bednjanska i Plitvička ulica.

Savska cesta bila je blokirana od raskrižja s Vukovarskom do Frankopanske.

Promet je praktički bio blokiran za područje grada od Studenskog centra do Pravnog fakulteta te Ulice Republike Austrije do Preradovićeve.

ALTERNATIVNI PRAVCI

Vozačima koji moraju prijeći iz zapadnog na istočni dio grada ili obrnuto, ostalo je nekoliko, uglavnom daljinom dugih opcija.

Jedna od tih opcija u oba je smjera zagrebačka obilaznica, koja ni u jednom dijelu nije bila blokirana.

Slavonskom avenijom kroz širi centar grada bilo je moguće samo iz smjera Zapada: Slavonska-Paromlinska-Prudi-Trnjanska-Trnjanski nasip-Križna-Lastovska-Slavonska, odnosno umjesto Križne ceste, Prisavlje-Lastovska-Držićeva.

Sjevernija alternativa kroz grad, iako iz policijskih karti to nije bilo moguće zaključiti, vjerojatno je na ruti Vlaška-Ribnjak-Medveščak-Vrančićeva-Mlinarska-Jurjevska-Tuškanac-Nazorova-Britanaski trg u smjeru istok-zapad te obratno. Ta ruta uvelike izbjegava strogi centar grada, no ne nalazi se na kartama koje je objavio PUZ.

Gužve i u Dubrovniku

Poput zagrebačke, i dubrovačka policija će provoditi posebne mjere osiguranja zbog održavanja sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine kao i održavanja poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku od 10. do 12. travnja.

Zastoji i gužve očekuju se u narednih nekoliko dana i u Dubrovniku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju