Terensko-pokazna vježba potražnih pasa "Zapad 22" održana je u subotu na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu, gdje su vatrogasci i potražni psi simulirali snažan potres na području Medvednice sa ciljem poboljšanja mogućih manjkavosti u spašavanju unesrećenih.

Galerija Vježba potražnih pasa Zapad 22 - 1 Vježba potražnih pasa Zapad 22 - 2 Vježba potražnih pasa Zapad 22 - 3 +6 Vježba potražnih pasa Zapad 22 - 4

Sudjelovali su DVD-ovi iz Šestina, Kustošije, Črnomerca, Vrapča, Jaruna, Trešnjevke, Trnja i Prečkog, kao i Ravnateljstvo Civilne zaštite te Crveni križ Grada Zagreba, a bilo je ukupno 70 sudionika.

Pokazna vježba je naglasak stavila na potražne pse koji su morali, u simuliranoj akciji, pronaći unesrećene u slučaju potresa od 6,1 po Richterovoj ljestvici na području Medvednice.

Zamjenik vatrogasnog zapovjednika Grada Zagreba za dobrovoljno vatrogastvo Drago Ruga objasnio je da se vježba sastoji od dojave da postoji puno unesrećenih nakon potresa, nakon čega će ih tražiti potražni psi i spasiti timovi za potragu i spašavanje, koji će ih predati Crvenom križu na daljnje zbrinjavanje.

Počelo je rušenje zgrade na uglu Đorđićeve i Petrinjske, simbol zagrebačkog potresa - 19 Simbol zagrebačkog potresa: Napokon je počelo rušenje zgrade u Petrinjskoj

"Važnost je velika, potres nas je naučio da su ovakve vježbe bitne. Imali smo zagrebački i petrinjski potres, gdje su DVD-ovi i JVP Zagreb dali veliki doprinos", kazao je Ruga.

Dva potresa pokazala su veliku spremnost DVD-ova i JVP-a, a od ove godine u vatrogasnu zajednicu uključili su Povjerenstvo za potražne pse, za što su osigurali potrebna sredstva.

"Imamo 12 pasa, a danas ih je na terenu devet. Osigurali smo sredstva da bi se psi još bolje obučiti za pretraživanje osoba u potresu", istaknuo je Ruga.

Provjereno: Usporedba obnove Češke i Hrvatske Obnova nakon potresa kod nas i dalje stoji, Česi obnovili većinu kuća devet mjeseci nakon tornada: "Nisam imao nikakvih problema..."

Izaslanica gradonačelnika i gradska pročelnica Ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Renata Šimon naglasila je da živimo u vremenima u kojima su nam potrebne takve vježbe, koje stvaraju povjerenje kod građana da će službe biti spremne za izvanredne situacije.

Dobrovoljcima se pridružio i saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić, koji je inače dobrovoljni vatrogasac.

Vježbu su organizirali DVD Zapad i Povjerenstvo za potražne pse.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju