Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mljekari nastavljaju s prosvjedima

Nezadovoljni mljekari prolijevaju mlijeko u kanalizaciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blokirani su ulazi u Dukat i Sirelu, a farmeri će danas, kako su najavili, blokirati i druge mljekare.

Pred Dukatom u Zagrebu stacionirano je 50-ak mljekara s traktorima, dok su prosvjedi pred Sirelom već eskalirali u potpunu blokadu bjelovarske tvornice, s obzirom na to da jučer u resornom ministarstvu nije postignut dogovor i nije definirana otkupna cijena mlijeka za koju mljekari i dalje traže da se obračunava po tromjesečnom prosjeku EU25, dok prerađivačka industrija nudi i 40-ak lipa manje.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZAŠTITA MALIH PROIZVOĐAČA Poskupljuje namirnica koju većina koristi: "Najjeftinija voda skuplja je od našeg proizvoda" Slika nije dostupna Traže veće otkupne cijene Proizvođači mlijeka prosvjeduju ispred Sirele i Dukata

Ogorčeni mljekari ispred Sirele prolijevali mlijeko

'Ovo je samo simboličan čin kojim želimo pokazati da nećemo odustati od svojih zahtjeva i ponavljat ćemo ih svaki dan. Ovdje je tisuću litara, a uskoro stiže i cisterna s još dvije tisuće litara', poručio je Nikola Andrič u ime prosvjednika ispred bjelovarske Sirele, dok je iz spremnika u kanalizaciju odlazilo tisuću litara prvoklasnog mlijeka s farme Mladena Šolčića koji se, iako mlijeko predaje Vindiji, solidarizirao s kooperantima Dukata.

'Blokirat ćemo sve mljekare zato što su nam u dogovoru s ministarstvom zabili nož u leđa i zato što nam na svaku litru mlijeka hoće uzeti kunu, a to je na 600 milijuna litara mlijeka 600 milijuna kuna. E, neće im to proći', poručio je Andrić dodajući da su njihovi zahtjevi vrlo jednostavni te da traže da sve do ulaska u EU ostane kako je dosad bilo.

Ogorčeni farmeri, kažu, mlijeko bi radije podijelili pučkim kuhinjama, Caritasu i domovima za stare i nemoćne, no država je, tvrde, propisala da to ne može proći bez laboratorijskog nalaza i zato će mlijeko završiti u kanalizaciji, što je sramotno i tužno. Nezadovoljni farmeri još su u srijedu navečer, nakon što su propali pregovori u ministarstvu, potpuno blokirali ulaz u bjelovarsku tvornicu i više nijedno vozilo ne puštaju ni unutra ni van.

Organizirali su se i osigurali si hranu, piće i grijanje te po svemu sudeći prostor ispred Sirele neće lako napustiti. Što se pak prometa, tiče on se i dalje odvija otežano samo jednim kolničkim trakom, dok je onaj drugi blokiran sa stotinjak parkiranih traktora.

Sukladno praksi EU, odlučeno je na sastanku, cijena mlijeka formirat će se dogovorno između udruga i prerađivača mlijeka, a Dukat će otkupiti sve dosad neotkupljeno mlijeko. Kako se mlijeko i dalje ne otkupljuje, mljekari su spremni na sve, poručio je Rešetar.

Iz Ministarstva poljoprivrede sinoć su priopćili da se blokade mliječne industrije Dukat odvijaju mimo jučerašnjeg dogovora. 'Pritom prosvjednici, kojima su na čelu predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar i potpredsjednik Mladen Šolčić, nisu kooperanti te mljekare, zbog čega je onemogućena normalna isporuka mlijeka kooperanata Dukata. Prerađivačka industrija na sastanku obvezala se otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je velik pomak s obzirom na ogromne zalihe u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa', tvrdi se u priopćenju, no to je, potvrđuju i u Dukatu, nemoguće dok se blokiraju prilazi njihovim mljekarama te prometnice.

Prosvjednici, naime, u Dukatu vide glavnog krivca što je uvođenjem tržišnog izračuna otkupna cijena mlijeka od veljače sa 2,66 pala na 2,30 kuna. Tvrde kako je upravo Dukat prvi koji je samovoljno prekinuo tripartitni ugovor iz 2009. između mljekara, resornog ministarstva i mliječne industrije, kojim se otkupna cijena u Hrvatskoj utvrđivala na osnovi tromjesečnog prosjeka cijena mlijeka u EU25. No, budući da je najveći, slijede ga i druge mljekare što će uništiti hrvatsku proizvodnju mlijeka i farmere te otvoriti vrata još većem uvozu.

Problem neotkupljenog mlijeka mljekare su se obvezale riješiti na način njegova otkupa, odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama te prometnica. Zbog prosvjednika koji nisu kooperanti Dukata, to sada nije moguće, čime je narušen jučerašnji dogovor, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Oglasio se i HSS koji u svom priopćenju zahtijeva od Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede, da odmah pristupi rješavanju problema, prije svega sredstvima za intervencije iz državnog proračuna te da se nastave mjere obustavljene 31.10.2011. do stabilizacije tržišta, a kako bi se zaštitilo hrvatske proizvođače mlijeka od propadanja i kako bi se sačuvala egzistencija 5.000 proizvođača, odnosno 20.000 stanovnika. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene