Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se poduzetnički centar

Ovako europska priča može postati - noćna mora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve temelje regionalnog poduzetničkog centra u petak su udarili ministar poduzetništva Gordan Maras i potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Centar za poduzetnike bit će gotov za godinu dana, a ukupna vrijednost iznosi gotovo 31 milijun eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Muke poduzetnika Evo koji su najveći problemi u poslovanju! Slika nije dostupna Teški uvjeti kreditiranja Vlada protiv banaka: Tko je kriv za spor oporavak?

Dodijeljeno više od 71 milijun kuna za projekte malih i srednjih tvrtki

Dio tog novca dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Da su upravo EU fondovi velika šansa Hrvatske, ističe i ministar Branko Grčić.

'Samo u ovoj i idućoj godini očekujemo ugovaranje 15 velikih projekata vrijednih oko 4,5 milijarde kuna. U ovom trenutku imamo u provedbi oko 5 milijardi kuna vrijednosti projekata što govori da bi iduću godinu mogli završiti s 10 milijardi u projektnom dijelu', kaže Grčić.

A kako doći do europskog novca? Stalno slušamo o europskim milijunima i milijardama, no da bi novac sjeo na vaš račun, potrebno je ispuniti more formulara.

Mnogi se odlučuju potražiti pomoć stručnih konzultanata, no pritom ne paze što potpisuju. Pa europska priča postane - noćna mora.

Put do europskog novca može biti posut trnjem, uvjerio se poduzetnik Ivan Topčić. Da bi nabavio stroj, vrijedan 300 tisuća eura, morao je angažirati konzultante za pripremu papira - i tu se opekao.

'99 posto posla smo sami napravili, a onaj jedan posto je ostao na tome da se to slaže u nekakve kućice. Bili smo malo neoprezni kod slaganja ugovora, da smo trebali izdvojiti 20 tisuća eura', rekao je Topčić.

Na kraju je sve završilo na sudu, srećom, s dobrim ishodom za Topčića. 'Moj savjet je svakako da provjere reference tih konzultanata, da vide što su u povijesti svog poslovanja odradili, jesu li ti projekti u konačnici prošli na natječajima, da li su bili kvalitetno pripremljeni', savjetuje Grčić.

Svojevremeno se konzultantskim poslom bavila i HDZ-ova Ivana Maletić. Tržište je, ističe, slobodno, a natječaji se objavljuju prekasno.

'Imali bi vremena pronaći pravog konzultanta, ovako kad to dođe, raspiše se natječaj, bude otvoren 60 dana, nitko zapravo nema vremena, i onda svi na kraju love u mutnom', kaže Malečić.

Konzultanti po poslu uzimaju od 5 do 10 posto provizije. Svakako dvaput provjerite, za razliku od poduzetnika Topčića s početka priče - koliko točno stoje i kakvu vam uslugu nude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene