Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP i HDZ nezadovoljni

Zagreb dobio proračun za 2014. od sedam milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština donijela je većinom glasova proračun za 2014. u iznosu od sedam milijardi kuna što je povećanje prihoda i rashoda za 110 milijuna u odnosu na prvo čitanje, uz zamjerke oporbe da su prihvaćeni samo amandmani Bandićevih koalicijskih partnera.

Za proračun je glasovalo 27 zastupnika s Liste Milana Bandića, te HSLS-a, HSS-a i HSU-a, protiv je bilo 22 zastupnika (SDP, HDZ, HNS, HSP AS), a zastupnik BUZ-a bio je suzdržan.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić objasnio je da je proračun sada 1,6 posto veći u odnosu na ovogodišnji, rebalansirani proračun te da će se "novih" 110 milijuna kuna izdvojiti iz komunalnog doprinosa (20 milijuna) i iz decentraliziranih sredstava (90 milijuna).

Bandićeva odredba: Dolazak na posao evidentirat će se OTISKOM PRSTA

Amandmanima gradonačelnika taj će novac biti utrošen za mjesnu samoupravu odnosno za male komunalne akcije (34 milijuna kuna), Muzičku akademiju (15,5 milijuna), za predškolski odgoj (14 milijuna), za uređenje zgrade Gradske uprave (13 milijuna)...

Prihvaćeni amandmani HSLS-a i HSS-a

Prihvaćeni su i amandmani HSLS-a i HSS-a za subvencije obrtnicima i potpore poljoprivrednicima, kojima će pripasti po dva milijuna kuna. "Pokušali smo udovoljiti većini zahtjeva povećanjem prihoda, ali ne svima jer snosimo odgovornost i posljedice, no nadam se da je to dobra osnova za sljedeću godinu. Kriza je i recesija i budućnost je neizvjesna", zaključio je Kojić.

Davor Bernardić je u ime Kluba SDP-a izrazio nezadovoljstvo što nije prihvaćena većina njihovih amandmana u ukupnom iznosu od 115 milijuna kuna, prije svega za pomoć i podršku djeci, mladima, hrvatskim braniteljima, starijima i nemoćnima. "Proračun je prilika da se trasira put za razvoj grada kako bi svatko imao šansu na uspjeh, posao i krov nad glavom i da se zaštite oni kojima je to najpotrebnije", rekao je Bernardić.

Upozorio je da iz Hrvatske i Zagreba odlaze mladi sa završenim najboljim fakultetima pa su zato u SDP-u predložili povećanje stipendija za siromašne i darovite studente. Rekao je i da su nastojali pomoći starijim sugrađanima kako bi lakše prevladali nedavno povećanje cijene usluga domova umirovljenika za 20 posto.

SDP se zalaže i za bolje korištenje EU fondova i za informatizaciju Gradske uprave kako bi se omogućilo brže i lakše izdavanje različitih dozvola i dokumenata građanima. "Ne možete nekome dati, a da nekome ne oduzmete. Ako nema, nema", poručio je Bernariću Davor Štern s Liste Milana Bandića i ocijenio da je proračun najbolji u datoj situaciji, pa i prilično hrabar.

HDZ: Proračun nije ni socijalan ni uravnotežen

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji ističe da je za HSLS i HSS proračun također prihvatljiv te uravnotežen, ali je i dodao kako su očekivali smanjenje za pet posto mase novca za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi.

HDZ smatra da proračun nije ni socijalan ni uravnotežen ni razvojan. Andrija Mikulić (HDZ) ocjenjuje kako ni proračun za 2014. nije jamac da će Zagreb ubuduće postati grad u kojem će građani lakše živjeti i za komunalije izdvajati manje novca.

Premda u HDZ-u pozdravljaju povećanje iznosa za turizam i za male komunalne akcije, smatraju da bi novca u 2014. trebalo iznaći i za jedinstveni spomenik zagrebačkim braniteljima te spočitavaju predlagaču da je usvojio samo amandmane koalicijskih partnera.

Dragan Kovačević (HNS) naglasio je pak da bi ubuduće trebalo više računa povesti o povećanju prihodovne strane proračuna. "Onda lako možemo i o rashodima", dodao je. Gradonačelnik Milan Bandić je ocijenio da je proračun za 2014. jedan od najrealnijih u proteklih 15-ak godina. Poručio je da će se 'skresati' troškovi pa i plaće u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, ali da radnici neće ostati bez posla.

Zagreb, a ne Rijeka

"Ni jedan radnik neće biti otpušten, ali 'spavači' trebaju biti spremni da pakuju kofere", dodao je. Na primjedbe da su usvojeni samo amandmani vladajuće koalicije, Bandić je odgovorio kako ni amandmani oporbe nisu loši, ali da ih u ovom trenutku ne mogu prihvatiti.

"Da smo predložili Zagreb popločiti zlatom, opozicija bi bila nezadovoljna", ustvrdio je. Slavko Kojić poručio je SDP-ovim zastupnicima da ne mogu predlagati da se iz namjenskih izvora financiraju nemamjenski rashodi.

"Tako se možda radi u Rijeci, ali ne u Zagrebu", rekao je i dodao kako mu nije jasno da se SDP u bivšem skupštinskom sazivu zalagao da decentralizirana sredstva pripadnu državi, a sada traže novac za djecu, umirovljenike i siromašne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene