Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog sumnje u nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba USKOK je pokrenuo istragu.


USKOK je pokrenuo istragu protiv protiv osmero osumnjičenih zbog sumnje u nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

Vezani članci Pride Ride 2021. I ovog lipnja održat će se Povorka ponosa na biciklima: "Izloženost nasilju i dalje je naša svakodnevnica" Zastave Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo?

Osumnjičene se tereti da su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju.

>> Zagrebačka Gradska skupština na kraju mandata usvojila izmjene i dopune GUP-a

USKOK nije otkrio identitet osumnjičenih, a mediji nagađaju da su se pod sumnjom za zlouporabe kojima su oštećeni gradski proračun, ali i brojni potencijalni investitori, našli bivša tajnica Gradske skupštine Greta Augustinović-Pavičić, bivši pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić, šef Stručne službe gradonačelnik Vidoje Bulum, savjetnik gradonačelnika Željko Horvat i još nekoliko osoba.

Među osumnjičenima, kako piše 'Novi list', nije gradonačelnik Milan Bandić, iako se od početka spominje u toj aferi. List također podsjeća kako je još prije dvije godine Ministarstvo graditeljstva zagrebačkoj Gradskoj skupštini poslalo nalaz inspekcije iz kojeg je proizlazila nezakonitost izmjena 23 urbanistička i tri detaljna plana uređenja. GUP se najviše mijenjao između 2005. i 2009., a iz Gradske uprave su tada tvrdili da je riječ o tehničkim pogreškama.

USKOK navodi da je prvoosumnjičenik, najprije kao savjetnik, a potom zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje od 2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije za Zagreb i Sesvete.

Službene zabilješke su, tvrde u USKOK-u, potpisivali i pečatom ovjeravali pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i tajnik Gradskog poglavarstva. Pritom su, kažu u USKOK-u, znali da se ne radi o pogreškama, nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane zagrebačke Gradske skupštine.

'Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani tajnici Gradske skupštine koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu', navodi se u USKOK-ovom priopćenju.

Sumnja se da je prostorno-planska dokumentacija nezakonito i neovlašteno izmijenjena i dopunjena u najmanje 43 slučaja, nakon čega su, koristeći lažnu dokumentaciju, pogodovali sedmoosumnjičeniku i osmoosumnjičenici tako da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist.

USKOK nije naveo o kojem iznosu je riječ, a mediji nagađaju da je bilo čak 215 ilegalnih izmjena GUP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju