Znanstvenici sa Sveučilišta Havaji izračunali su kada bi u gradovima diljem svijeta vrućine bile toliko neizdržive da bi se stanovnici iz njih masovno iseljavali. Za Zagreb predviđaju da bi se to moglo dogoditi najranije 2053. godine.


Već 2053. godine, u Zagrebu se neće moći živjeti zbog iznimno visokih temperatura, koje će potpuno izmijeniti klimu našeg podneblja, prognoze su istraživača sa Sveučilišta Havaji. Znanstvenici su izračunali da će najranije te, a najkasnije 2085. godine u Zagrebu temperature biti iznad najviših u povijesti, objavljeno je Climate Central.

Vezani članci Slika nije dostupna HRVATSKI KLIMATOLOZI ZABRINUTI 'Neke vrste neće ovo podnijeti' Slika nije dostupna NEZABILJEŽENO U ZADNJIH 135 GODINA 'To su sve loše vijesti za sav planet'

Gradovi iz regije nalaze se u istoj situaciji. Prva bi, prema prognozama, mogla stradati Podgorica - 2048. godine. Godinu nakon toga Skoplje. Nakon njih, 2051. Ljubljana i Sarajevo te Beograd 2054. godine.

>> 'Ekstremno je vjerojatno' da je za globalno zagrijavanje KRIV ČOVJEK

Najgore od svega je, tvrde znanstvenici, je to da se ovaj proces ne može zaustaviti. Čak i ako bi se sve emisije štetnih plinova znatno smanjilo ove godine, neizdrživa vrućina Zagreb bi pogodila do 2081. godine.

Istraživanje ne otkriva koliko će se temperature povećavati na godišnjoj razini, ali se u njemu tvrdi da će, nakon 'nulte godine', temperature konstantno rasti na godišnjem nivou, i nikada neće pasti ispod srednje temperature izmjerene 2005. godine.

Prema prognozama, nastalima na temelju promatranja promjena vremena, kompjuterskih modela predviđanja i ostalih podataka vezanih za klimu, prosječne godišnje temperature će od 2081. do 2100. biti od 32 do 38 stupnja više.

'Zbog ovih klimatskih promjena promijenit ćemo mjesto stanovanja, jer nećemo moći podnijeti tolike vrućine. Bit će nepodnošljivo za ljude, ali i za brojne životinjske vrste, pa će se stotine milijuna ljudi preseliti. Život u čitavim regijama planete bit će istrijebljen. Čak i ako bi danas postojala politička volja da se dramatično smanji emisija štetnih plinova, apokalipsa bi bila odgođena za tek tridesetak godina', rekao je voditelj istraživačkog tima Camilo Mora.

Mora kaže kako će dramatično otopljavanje prvo pogoditi tropski pojas, pa će tako Indonezija njime biti pogođena već 2020. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook