Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji kvartal 2014.

Hrvatska izlazi iz recesije? BDP porastao za 0,3 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je prvi rast hrvatskog gospodarstva nakon 12 kvartala zaredom u kojima je BDP padao.

Bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu prošle godine porastao je 0,3 posto u odnosu na isti period 2013., objavio je Državni zavod za statistiku prve procjene. 

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Na Twitteru se pohvalila i Vlada: 

 Saborska oporba: Procjene EK vesele, ali rast je nedovoljan

Time je gospodarstvo provirilo iz recesije nakon 12 kvartala neprekidnog pada, a rast je i nešto veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,2 posto na godišnjoj razini. Pritom je njih četvero očekivalo rast između 0,1 i 1 posto, troje stagnaciju, a jedan pad od 0,3 posto.

Premda je rast BDP-a nevelik, to je treći puta od početka 2009. da je gospodarstvo tehnički provirilo iz recesije. To je prije zabilježilo u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine.

DZS je objavio da je, prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom tromjesečju 2014. ostvaren većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.

Prema proizvodnoj metodi, pak, najveći doprinos rastu BDP-a u tome razdoblju ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva.

Prva procjena DZS-a pokazuje da je BDP u 2014. realno manji za 0,4 posto u odnosu na 2013.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene