Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trinaesti kvartal zaredom

Ponovno je narastao BDP, rast je brži od prosjeka EU-a

U prvom tromjesečju ove godine hrvatski je BDP ponovno narastao, ovoga puta za 3,9 posto, što je ipak nešto manje nego posljednja tri mjeseca prošle godine.

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4,4 posto.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Podcast Krešendo Kamo ide Europska unija? "Trebamo se emancipirati, a ne moliti Boga da nam Amerikanci pomognu"

Rast brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, a 1 posto na kvartalnoj razini. Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU-u.

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,4 posto.

Gospodarstvo eurozone je pak u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene