Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Domovinskog rata, priča o ulasku u Europsku uniju druga je velika priča koja je u osnovnoj ideji ujedinila vlast i oporbu. Pridruživanje Uniji koje je trajalo više od 2.000 dana funkcioniralo je putem pregovaračkih timova, ali i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora.


'Čestitam svim ljudima u ovoj zemlji ovu našu zajedničku pobjedu', kazala je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, HNS-ovka Vesna Pusić.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: Posao Nacionalnog odbora prestat će kad i ovaj saziv Sabora Slika nije dostupna A što je sad na redu? Ima još puno posla...

'Ovo je velik i važan dan', slaže se i SDP-ovac Neven Mimica

'Došlo je na pravi datum, došlo je u pravo vrijeme', kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Zadovoljni su i oporba i vlast. Monitoring koji ćemo dobiti, tvrdi Vesna Pusić, Hrvatsku ne treba brinuti. 'Ovo je procedura koju bi trebali preuzeti i na dugi rok i trebamo voditi računa da se naši zakoni i odluke koje parlament donosi stvarno i provode', smatra Pusić.

Osim monitoringa, pred hrvatskom je politikom, tvrdi Mimica, jedan teži zadatak. 'Ovo je tek postaja na kojoj se hrvatski vlak za Europu uopće ne zaustavlja. Mi moramo ući nakon ovih odluka o završetku pregovora u razdoblje kada će središnje mjesto hrvatske politike biti stvaranje uvjeta od strane svih političkih sudionika da se referendum o pristupanju Europskoj uniji uspješno obavi', kaže Mimica.

Dosad smo radili za Hrvatsku do Europe, kaže Pupovac, a sada je zadatak raditi za Hrvatsku u Europi. 'Ta vijest trebala bi probuditi nadu kod onih koji su je izgubili nakon svih ovih godina i vjeru u bolji život kod ljudi koji su je izgubili zbog okolnosti u kojima smo živjeli. Zbog odricanja koja smo prolazili, između ostalog, da bismo mogli postići i ovakvu odluku', kazao je Pupovac.

Jedna je etapa gotova. No pred Hrvatskom je još, jako puno posla.