Nova odluka Vlade Andreja Plenkovića koja diže prašinu jest imenovanje Renate Sabo direktoricom Državnih nekretnina.


Prazni državni stanovi, poslovni prostori, državne rezidencije. O svemu tome iduće četiri godine brinut će Renata Sabo, nova direktorica Državnih nekretnina. Vlada ju je imenovala na sjednici prije dva tjedna, nakon raspisanog javnog natječaja.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Procedura je čista, ali ne i uvjeti koje natječaj propisuje, a novi bi ih direktor trebao zadovoljiti. U natječaju stoji da kandidat za direktora mora imati najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim položajima. No, to iskustvo, kako se čini, Sabo nema.

"Da karikiramo, predsjednik kućnog savjetnika u Mamutici u Zagrebu vjerojatno ima veće kompetencije, od osobe koja ispod sebe ima 2, 3 ili 5 ljudi. Po nekom užem shvaćanju, vi možete imati jednog čovjeka kojem ste formalno nadređeni pa da ste neki rukovoditelj", govori Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Sabo je svoju karijeru počela prije 16 godina. Nakon zaposlenja u FRAG-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom ljepila za etikete na pivskim bocama, Sabo odlazi u Hypo Alpe Adria Nekretnine gdje radi kao prodajni menadžer. Nakon toga radi kao financijski savjetnik i menadžer u Hypu, današnjoj Adikko banci. Niti jedna od tih pozicija, kažu predstavnici bankarskog sektora, nije rukovodeća pozicija. A tko vodi jedan od najvećih sustava u državi, premijera uopće ne zanima.

"Ne znam ništa o tome, pitajte nadležno ministarstvo", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U cijeloj zbrci doznaje se da je Renata Sabo članica HDZ-a. Također, javnosti je poznata kao bivša Miss Slavonije. Na upite nije htjela odgovoriti, a o svemu šuti i HDZ-ov koalicijski partner HNS.

Plan Vlade bio je do kraja godine privatizacijom državne imovine zaraditi milijardu i 400 milijuna kuna. No, nakon rebalansa proračuna jasno je da je taj plan podbacio, pa je plan smanjen na 800 milijuna kuna. Državnim nekretninama upravljat će osoba, a kriterije njezina imenovanja ni Vlada, ni Ministarstvo, ne žele razjasniti.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju