Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u Hrvatskoj

Pedijatar iz Zadra osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora: Nepravomoćna presuda zbog smrti dječaka (6)

Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Zadarski pedijatar, primarijus dr. Darko Radman (69) osuđen je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje kojim je prije četiri godine skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka Roka Begonje, koji je bolovao od šarlaha.

Prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu protiv pedijatra donijela je sutkinja Ana Zrilić. Ovo je time prva bezuvjetna kazna zatvora liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta. 

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

Nakon što je dječak zbog pogoršanja zdravstvenog stanja dovezen u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, 15. veljače 2015. dr. Darko Radman (69) propustio je obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar. Također je propustio prepisati i prikladnu terapiju za liječenje šarlaha, piše Slobodna Dalmacija

Povijest slučaja 

Tužiteljstvo tvrdi kako je Radman znao da je dječaku dijagnosticiran šarlah te da mu je prepisan Sumamed, da otežano diše, povraća, ima problema s mokrenjem i da je ferbilno, s čime su ga upoznale majka i baka dječaka. 

Nad malenim Rokom u ambulanti nisu napravljene ni najosnovnije pretrage, poput vađenja krvi, već je jednostavno poslan kući s preporukom da nastavi terapiju antibioticima. 

"Djetetu smo temperaturu sami mjerili u hodniku. Kad je toplomjer pokazao 37, medicinska sestra ga je slavodobitno pokazala svima u čekaonici: 'Evo, vidite da nema temperaturu.'" Ali, kako je Roko gorio, donijela je novi i taj je pokazao 39! Tada ih prima liječnik, inače primarijus, koji je bio dežurni pedijatar u ambulanti. Preslušao mu je pluća i rekao da je sve čisto, a kad su mu pokazali da mali dječak ima plave nokte, dio prstiju i usne, doktor je rekao kako je to sve 'normalno za njegovo stanje' i da mu kod kuće nastave skidati temperaturu čepićima. Kad je baka pitala koliko čepića smiju staviti, primarijus im je odgovorio da pročitaju upute na lijeku. Dodao je da nema straha za temperaturni šok jer je mali prošao kritičnu dob i neka antibiotik ne pije pet, nego deset dana. Taj je nalaz napisao na nekakvom polupokidanom papiru. Nikakve pretrage, nikakvi nalazi, nije ih pitao ni za krv iz Biograda" ispričao je prijatelj obitelji Begonja, koji je tih dana s njima prolazio agoniju.

U pet dana bolesti, dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih službi i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru

Doktoru Radmanu na teret se stavlja da nije primijetio da je dječakova koža blijedoplave boje te da su teške respiratorne smetnje, unatoč uzimanju antibiotika, jasno ukazivale na pogoršanje zdravstvenog stanja. 

Odgovornim se smatra i da shodno tome prema djetetu nije primijenio adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha jer mu je umjesto lijeka Sumamed bilo nužno propisati penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu, koji se sukladno pravilima medicinske znanosti i prakse koristi za liječenje navedene bolesti, za slučaj povraćanja pacijenta.

Zbog svega toga , navodi tužiteljstvo, 16. veljače 2015. godine dječaku se zdravstveno stanje pogoršalo te je, unatoč hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar, istoga dana preminuo.

Ministarstvo je odmah reagiralo te je poslana inspekcija koja bi utvrdila što se točno dogodilo. Nakon što je nadzor obavljen, utvrđeno je da nedostaje i dokumentacija vezana za slučaj, što je bio povod za podizanje optužnog prijedloga protiv dr. Darka Radmana. 

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo istragu o smrti šestogodišnjaka pokrenulo je 17. rujna, sedam mjeseci nakon tragedije, a optužnicu je sastavio današnji državni odvjetnik Ivica Škara. Predmet je na Općinskom sudu u rad dobila najprije sutkinja Jasna Ančić. Nakon što je otišla na porodiljni dopust, predmet je preuzela sutkinja Ivana Parać Krišto, a potom je predmet došao sutkinji Ani Zrilić, koja je u srijedu primarijusa Radmana osudila na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Maksimalna moguća kazna za počinjeno djelo mogla je iznositi osam godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene