Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini u Dalmaciji

Zadar dobio vrtić za - pse: Oni skrbe za vaše četveronožne ljubimce dok ste na poslu ili u izlasku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski psi više ne trebaju biti sami kod kuće dok im vlasnici rade ili su pak u noćnom izlasku. Naime, otvoren je prvi vrtić koji je specijaliziran za čuvanje i brigu o psima.

U psećem vrtiću vlasnici pasa mogu rezervirati termin kako bi pružili skrb svom ljubimcu. Jedan od njih je i američki staford Blu, vlasnice Marine Bubić, željan igre i druženja. „Voli se družiti s drugim psima i ovo je nešto stvarno predivno što su osmislili ovi mladi ljudi“, zadovoljna je Marina.

Pročitajte i ovo U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Ti mladi ljudi prošli su put od volontiranja u skloništima za pse do vlasnika psećeg vrtića u kojem četveronožni ljubimci nikako nisu prepušteni sami sebi.

„Počinjemo s nekakvim laganim aktivnostima koje psa lagano razbuđuju, idemo, dižemo se, uzbuđenje s nekakvim igricama i opet spuštamo“, objašnjava program savjetnik za ponašanje pasa, Ivan Guina.

Vlasnica vrtića za pse Ela Smolić, kaže kako je psima dan ispunjen jer imaju dnevne aktivnosti, mentalnu stimulaciju, slobodnu igru, ali i maženje s ljudima. Imaju i izlazak u šetnju, a prije njega dobiju hranu. Hrana je skrivena u njuškavcu, igrački koja simulira visoku travu.

„To je jedna smirujuća aktivnost koja je jako dobra prije nekakvog odmora. Znači, to je zadnja stvar prije odmora, i to je ono što ćemo mi koristiti“, dodaje Ivan Guina.

A kad se psi nahrane i istrče, vrijeme je za maženje. Pse se ovdje ni na što ne prisiljava, bitno je samo da im bude ugodno. Jedino pravilo je da u grupama, zbog različitih karaktera, najviše može biti njih osam.

Psi u vrtiću mogu ostati cijeli dan, čak i noću ako se, primjerice, vlasnici odluče za noćni izlazak. A za izlazak vrijedan divljenja, mogu se urediti i psi. „Zapravo vlasnik je zadovoljan zato što smo riješili šišanje i kupanje, a pas je zadovoljan jer se igrao i bilo mu dobro kod nas, ono win-win“, tvrdi Ela.

Iako su vrtići za pse u svijetu česta pojava, u Hrvatskoj su još uvijek rijetkost. Ovaj u Zadru jedini je ovakav u Dalmaciji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene