Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOMINIK JE ČUDO

Zadaćnica koja je rastopila mnoga srca: "Volim svoj Down sindrom, takav sam se rodio. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga za sindrom Down Zagreb objavila je na svojoj Facebook stranici zadaćnicu njihovog člana Dominika.

Dominik ima Down sindrom i napisao je zadaćnicu Život kao tkivo moje priče. Opisao je izazove s kojima se svakodnevno susreće, a njegovu zadaćnicu objavila je Udruga za sindrom Down Zagreb, u koju Dominik redovito dolazi. 

Objava je do sada prikupila više od 1300 lajkova i više od 300 dijeljenja. 

"Ovo je nešto predivno i to bi trebala pročitati i djeca u ostalim školama", samo je jedan od komentara ispod objave. 

Prenosimo Dominikovu zadaćnicu: 

"Ja sam se rodio s jednim kromosomom viška. To znači da imam Down sindrom i da sam malo drugačiji od drugih. Puno stvari mi je teže nego ostalima. Moram se više truditi i za neke stvari trebam pomoć", napisao je Dominik u svojoj zadaći pod naslovom Život kao tkivo moje priče.

"Imam asistenticu koja mi pomaže u školi i kod kuće. S njim učim i pišem zadaću. Ona mi olakša teške stvari. Mama kaže da imam dobru memoriju i da mogu zapamtiti puno toga. Ne znam računati napamet pa mi je matematika teška. Teško mi je i penjati se po stepenicama pa skoro nikad ne idem van kad je veliki odmor. Nekad profesori puno i brzo pričaju pa ne shvatim što su me pitali, iako znam odgovor. Nevia uvijek kaže da ih pitam da ponove, ali me nekad sram a to ne napravim.

Na tjelesnom ne mogu napraviti zvijezdu, teško mi je igrati nogomet i košarku kad igramo pravu utakmicu. Sve se događa jako brzo, a ne mogu brzo doći s jednog koša ili gola na drugi. Moji prijatelji iz razreda zbog mene uspore igru da i ja zabijem koš ili gol", nastavio je opisujući svoju svakodnevicu.

"Često idem u udrugu ljudi s Down sindromom. Tamo sam upoznao i neke druge ‘downiće’. Jedan od njih je x. On ne može pričati. Njemu je puno teže nego meni. Ja kad hoću pohano i rizi-bizi kažem mami, a x to ne može reći. On ne ide u školu zbog toga i to je loše jer škola pomaže ljudima da budu pametni i tamo upoznaš svoje prijatelje", piše Dominik.

"Iako mi je nekad teško, svejedno volim svoj Down sindrom. Takav sam se rodio i takav sam cijeli život. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe, svoje prijatelje, obitelj i asistenticu", zaključio je Dominik u svojoj školskoj zadaći. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene