Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedne od najlošijih brojki ikad

Zabrinjavajuće: Svakog dana 1.184 radnika završilo na burzi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinjavajući podaci stigli su sa Zavoda za zapošljavanje! Broj nezaposlenih polako, ali sigurno ide prema 350.000.

Prvi mjesec za novu vladu što se tiče nezaposlenih - loše je krenuo, no nije nova Vlada kriva za takav broj nezaposlenih. to je startna pozicija i to su preuzeli. To je onaj broj koji ćemo im mjeriti u godinama koje dolaze u njihovom mandatu.

Pročitajte i ovo Posljednji ispraćaj Mislava Bage - 2 Ispraćaj velikog novinara Emotivan oproštaj od Mislava Bage: "Bio je najbolji čovjek među novinarima" Mislav Bago Oproštaj od legende VIDEO Zbogom, Mislave!

>> Crna statistika: U samo mjesec dana bez posla ostao grad veličine Poreča!

U siječnju je broj nezaposlenih je 334.351, što znači da je u samo mjesec dana na burzu otišlo 36.726 radnika. To je izuzetno velika brojka i to je već peti mjesec zaredom da više od 30.000 radnika završava na burzi. To znači i kako je svakog dana novih 1.184 radnika na burzi rada!

Od 2008. godine, ako usporedimo broj nezaposlenih, ovo je jedna od najlošijih brojki. Tri najgora mjeseca su listopad 2011., siječanj 2012. i studeni 2011. godine. Loše je bilo i u siječnju i veljači prošle godine.

Svaki treći nezaposleni u Hrvatskoj, mlađi je od 30 godina i po tome smo nažalost pri samom europskom vrhu. Ipak, u nekim regijama je situacija kritičnija nego u drugima. Naime, u Osječko-baranjskoj županiji, svaki deveti građanin je nezaposlen, a svaki deseti građanin je bez posla u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za usporedbu, u Zagrebu je tek svaki 20 građanin bez posla.

Osječko-slavonska županija je već mjesecima na vrhu nezaposlenosti. Sektori koji su najviše pogođeni krizom, oni su koji smo najviše godinama pratili. Od 2009. do 2012. u trgovini je samo izgubljeno 31.972 radna mjesta, no naravno, tu se i puno novih radnih mjesta otvaralo. Prehrambena industrija izgubila je 134.625 radnih mjesta. To je ono što je kriza pogodila.

Turizam je nažalost uvjetovan klimatskim promjenama, odnosno, kada je hladno, onda dolazi do otpuštanja radnika, a kad je toplo onda ih se zapošljava. No, brojka nezaposlenih u turizmu je 115.841. U građevinarstvu nije, ni hladno, ni toplo i oni su doslovce na koljenima s 92.738 nezaposlenih.

To su sektori koji su podnijeli najveće žrtve, tu su ljudi plaćeni ispod prosjeka i uglavnom su najbrže odlazili na burzu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene