Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore tek dolazi

Crna statistika: U samo mjesec dana bez posla ostao grad veličine Poreča!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 18 tisuća građana u mjesec je dana ostalo bez posla.

Trenutačno su na burzi rada evidentirane 333.563 osobe, dok je tek nešto više od pet tisuća slobodnih radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Burza - 3 VREMENA JE MALO Wall Street pao: Još uvijek nema dogovora o najvišoj granici duga SAD-a Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica Borba se nastavlja Sebi su dali brojne povlastice, a roditelje njegovatelje ponižavaju: "77 dignutih ruku u Saboru je pokazatelj bezosjećajnosti"

Građani neumorno pregledavaju oglase kako bi pronašli posao. 'Naravno da bi u struci radio, a uzeo bi i nešto drugo da mi se ponudi, Ali nema! Loša,loša situacija', kaže diplomirani pravnik Ante. 'Dobila sam prvi infarkt, drugi infarkt, pa sada i štitnjača i tako. Sve se nagomilava jer to vam je stres, još ako ste pod kreditom, šta da vam kažem,' kaže nezaposlena Vesna.

>> Ovdje ne otpuštaju, nego im nedostaje radnika!

Danica Radošević bivša je radnica Kamenskog i još uvijek bez posla. 'Tražim intenzivno posao i šaljem životopise, ali od toga odgovora pozitivnog nema i to je , nažalost, 15 mjeseci otkako smo otišli na burzu', kaže Danica. 'Najviše smo izolirani od poslodavaca. Kad se ti javiš za posao, oni gledaju godine, a ne radnika', kaže Danica. Njeno iskustvo u više od 30 godina radnog staža poslodavci zanemaruju zbog čega ova vrijedna žena s 50 godina još uvijek priželjkuje i nada se novoj poslovnoj prilici.

Aktivne mjere zapošljavanja uz pomoć stranih stručnjaka započela je još prošla Vlada. No, zaživjeti neće tako skoro.'Mi smo planirali ove mjere za razdoblje kada će Hrvatska moći koristiti Europski socijalni fond tako da je planirano da sve ove mjere počnu 2014. kada i za aktivne mjere bude više novca nego ga ima sada', kaže Vanja Hazl, IPA projekt 'Žene na tržištu rada'.

U veljači se očekuje još drastičnije povećanje nezaposlenosti

Među nezaposlenima je više žena nego muškaraca. Također mladih je najviše u redu za posao, a potom i dobna skupina od 45 godina pa na više. Rast nezaposlenosti ministra rada Miranda Mrsića ne iznenađuje. Naprotiv, zbog pada gospodarstva u veljači se očekuje još drastičnije povećanje broja nezaposlenih. Kako bi smanjili nadolazeći udar, najavljuju se mjere poput poreznih olakšica za one koji zapošljavaju osobe s burze, smanjenje doprinosa poslodavcima koji zapošljavaju mlade bez iskustva, te javne radove za nezaposlene.

'Mi očekujemo da će ta brojka rasti i da će biti još i veća. Na nju smo spremni. Idu mjere, mjere aktivne politike. Nije samo dati ljudima naknadu za nezaposlenost, nego im omogućiti da se prilagode tržištu rada', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Država će godinu dana plaćati doprinose za mlade koji se prvi put zapošljavaju

Ministar Mirando Mrsić kaže da će se smanjiti porez za poslodavce koji zapošljavaju s burze i to na prve dvije godine. 'Da poslodavcima bude u interesu da zaposle ljude koji se nalaze u Zavodu za zapošljavanje, tako da očekujemo da će tom mjerom biti obuhvaćeno negdje otprilike 100.000 nezaposlenih', kaže Mrsić.

Država će godinu dana plaćati doprinose za mlade koji se prvi put zapošljavaju.'Koji su nezaposleni, kojima treba ta godina radnog iskustva, bez koje ne mogu ući u sam proces rada. Mi ćemo im plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje, mi - mislim država', dodaje Mrsić.

U ožujku kreću javni radovi kojima se planira uposliti 50.000 nezaposlenih. Projekt će početi u Koprivnici. 'Od najobičnijih čišćenja lišća, uređivanja naselja do pomoći u kući, starijim domaćinstvima, njegovateljice u kući, u domovima zdravlja', opisuje Mrsić.

S radnicima pred otkazom o prekvalifikaciji razgovarat će specijalni mobilni tim. 'Mislimo da bi to trebalo koristiti puno puno više pogotovo i nakon ovih masovnih otpuštanja, kao što je najavljeno u telekomunikacijskom području', kaže Mrsić. Smanjenje broja nezaposlenih ovisi će prije svega o oporavaku gospodarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene