Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visok vodostaj

VIDEO Pogledajte kako je jutros izgledala Sava u Zagrebu

U ponedjeljak ujutro vodostaj rijeke Save još je uvijek visoko nakon što su tijekom vikenda pale velike količine oborina.

Vodostaj rijeke Save izmjeren u devet sati ujutro bio je 350 centimetara što je pad u odnosu na sat ranije za devet centimetara. 

Prizori Save u Zagrebu izgledaju zabrinjavajuće, ali situacija se smiruje. Stanje je normalno, prema podacima o vodostajima na stranicama Hrvatskih voda. Vodostaj Save pada od četiri sata ujutro

Pročitajte i ovo Josipa Čulina zbog korupcije Detalji akcije USKOK-a: Josipa Rimac živjela je u zgradi uhićenog poduzetnika, procurili bizarni detalji

Hrvatske vode objavile su i priopćenje o stanju vodostaja u cijeloj Hrvatskoj.

Izvanredne mjere: Retencija Žutica - CS Rožec

Redovne mjere: Česma - Česma ušće; Črnec - Ustava Črnec; Derivacijski kanal Črnec-Lonja - CS Lonja; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak

Pripremno stanje: Donja Dobra - Lešće toplice; Drava - Novo Virje Skela, Vrbovka, Moslavina, Donji Miholjac; Gornja Dobra - Turkovići; Korana - Karlovac; Kupa – Karlovac, Farkašić; Mala Neretva - Opuzen ustava nizv.; Odra - Odra; Retencija Lonjsko Polje – Brezovica, Ustava Trebež; Sava – Drenje Brdovečko, Podsused, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac, Mačkovac, Davor, Slavonski Brod

Sava

Vrh vodnog vala rijeke Save prošao je noćas kroz grad Zagreb, pri čemu je vodostaj dosegnuo najvišu od +378 cm, što je za par centimetara niže nego prilikom vodnog vala od prije dva dana. U iduća 24 sata očekuje se da vodostaj rijeke Save u Zagrebu opadne za dva metra.

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za dionice nizvodno od grada Zagreba (vodomjeri Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak).

Pročitajte i ovo Ilustracija nije označen alergen Dobro provjerite imate li ovaj proizvod kod kuće, povlači se iz prodaje: "Može predstavljati rizik po zdravlje potrošača"

Ustava Prevlaka je i dalje otvorena. Trenutno se putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje i dalje upušta oko 350-400 m3/s i na taj način značajno se snižavaju vodostaji rijeke Save od Rugvice do Siska.

Od subote ujutro započelo je prelijevanje savskih voda preko preljeva Palanjek, te je od subote navečer od 22:00 sata zatvoren promet preko mosta na oteretnom kanalu, odnosno na cesti Hrastelnica-Palanjek.

Mura i Drava

Vodostaji rijeke Mure duž cijelog toka niži su od razine za uspostavu pripremnog stanja obrane od poplava. Trenutni protok rijeke Mure u Murskom Središću iznosi 360 m3/s.

Vodostaji rijeke Drave nizvodno od ušća Mure u Dravu na postaji Botovo u opadanju su jučer od podneva, pri čemu su ostvarili najviši vodostaj za gotovo 1,5 metara niži u odnosu na vodni val iz kolovoza ove godine.

Nizvodno od Botova na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije maksimalni vodostaji rijeke Drave očekuju se tijekom srijede i četvrtka također na razini gotovo 1,5 metara nižoj u odnosu na kolovoz tako da se nikakve veće ugroze od poplava uz cijeli tok rijeke Drave ne očekuju.

Kupa

Sa smirivanjem vremenskih prilika vodostaji rijeke Kupe u gornjem toku na području Primorsko-goranske županije (vodomjeri Hrvatsko i Selo Kupa) opali su za više od dva metra tako da su ukinute sve mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Kupe na području grada Karlovca dosegnuli su najvišu razinu od +570 cm u ponedjeljak ujutro, što je za 130 centimetara niže u odnosu na razinu za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava tako da se problemi s poplavama uz rijeku Kupu ne očekuju.

Gorski kotar i Lika

Jučer popodne došlo je do stabilizacije vremenskih prilika i brzog povlačenja izlivenih bujica Rečinice, Čabranke, Bogdanice i Tisovca te ponovne normalizacije i uspostave prometa na tom području.

Iduća tri dana

Prema prognostičkim modelima DHMZ-a Republike Hrvatske, u sljedeća tri dana na području Hrvatske prevladavati će pretežno sunčano. Uz promjenjivu naoblaku povremeno će padati kiša. Obilnije oborine uz grmljavinu očekuju se tijekom utorka na području Jadrana i predjelima uz njega.

S obzirom da se u naredna tri dana ne očekuju značajnije oborine na području slivova Save i Kupe te Drave i Mure to će pogodovati stabilizaciji i opadanju vodostaja u narednim danima, izvijestile su Hrvatske vode.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene