Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za urušavanje Kupske kriv stručni nadzor i nadzorni inženjer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavila je danas prvo izvješće u vezi s gradnjom poslovne zgrade HEP-a u Kupskoj ulici u Zagrebu, u kojem navodi da su inspekcijskim nadzorom utvrđene povrede Zakona o gradnji te da će protiv odgovornih biti podnesene odgovarajuće prijave.

Građevinska inspekcija utvrdila je da su stručni nadzor i nadzorni inženjer krivi jer nisu nadzirali gradnju i osigurali da se radovi obavljaju u skladu sa Zakonom i dozvolom.

Pročitajte i ovo Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve"

Izvođači radova, zagrebačke tvrtke "Tehnika" d.d. i CONEX d.o.o., krive su jer nisu gradile u skladu s građevnom dozvolom.

Tvrtka CONEX kriva je jer izvedbeni projekt nije izrađen u skladu s glavnim projektom.

U izvješću se navodi da je investitor HEP pribavio građevnu dozvolu za izgradnju poslovne zgrade s podzemnom garažom od šest podzemnih etaža. Izvođač radova je "Tehnika", a radove na zaštiti građevne jame izvodi zagrebačka tvrtka CONEX.

Radi daljnjeg inspekcijskog postupka na gradilištu je uzeta
dokumentacija - građevinski dnevnik izvođača "Tehnike" i projekti tvrtke CONEX. Utvrđeno je da građevinski dnevnik "Tehnike" nije potpisan po nadzoru od 24. srpnja 2007., a od mjerodavna tijela za graditeljstvo grada Zagreba zatražen je spis građevinske dozvole koji je inspekciji dostavljen 24. rujna 2007.

Utvrđeno je da je projekt zaštitne građevne jame izradila zagrebačka tvrtka Prizma u travnju prošle godine, a da se zaštita građevne jame gradi na temelju projekta CONEX-a, pod nazivom glavni - izvedbeni projekt, iz ožujka ove godine koji ima žig revizije ovlaštenog revidenta.

Inspekcija je utvrdila da opisani projekti ne rješavaju na isti način osiguranje stabilnosti dijafragme te da projekt CONEX-a u odnosu na projekt Prizme sadrži promjene u koncepciji osiguranja zaštite građevne jame, koje utječu na bitne zahtjeve na građevinu bez lokacijskih uvjeta. Tako je, primjerice, projekt Prizme predviđao debljinu dijafragme 60 cm i dužinu 24 do 28 metara, zatim da se sidra izvode u 5 redova dužine 18,5 do 25,5 m, dok je projekt CONEX-a smanjio debljinu dijafragme na 50 cm i dužinu na 19 do 20 m, a broj sidara smanjio na četiri reda dužine od 10 do 19 metara.

Provjerom u mjerodavnom tijelu za graditeljstvo grada Zagreba utvrđeno je da investitor nije pribavio potvrdu tog tijela na
promijenjeni projekt, odnosno projekt tvrtke CONEX.

U daljnjem inspekcijskom nadzoru utvrdit će se okolnosti u vezi s mjerenjem i oskultacijom dijafragme predviđenih programom kontrole i osiguranja kvalitete koji je sastavni dio projekta zaštite građevne jame, navodi se u izvješću građevinske inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene