Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primjer Zorana Milanovića, premijera i šefa SDP-a kao najveće stranke vladajuće koalicije, koji je u utorak odbio doći na Pantovčak i razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović o stanju u državi, neće slijediti ostale članice koalicije čiji čelnici redom najavljuju da će se odazvati pozivu na razgovor.


Predsjednica HNS-a Vesna Pusić priopćenjem je, naime, obavijestila da se zbog ranije dogovorenog službenog puta u Bosnu i Hercegovinu, u funkciji prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, nije u mogućnosti odazvati pozivu predsjednice Republike da sutra dođe na Pantovčak te da će zbog toga naknadno utvrditi termin sastanka.

Vezani članci Predsjedni Zoran Milanović sa statičarima volonterima Predsjednik Milanović zahvalio volonterima statičarima na nesebičnom angažmanu i trudu nakon potresa u Zagrebu Boris Miletić Gradonačelnik Pule nakon dobrih vijesti iz istarskog stožera: "Još malo pa smo korona free"

Na Pantovčak će u četvrtak doći IDS, što je potvrdio čelnik stranke Boris Miletić, kazavši kako poštuje instituciju Predsjednice Republike. "IDS poštuje instituciju Predsjednika Republike i razgovor ne može nikako škoditi. Hrvatskoj je potreban dijalog i mi ćemo se svakako odazvati službenom pozivu predsjednice Grabar Kitarović", rekao je Miletić.

Slično razmišlja i čelnik HSU-a Silvano Hrelja, koji je rekao kako pravila dobrog kućnog odgoja nalažu da se odazovu kad zove Predsjednica Republike, te će sutra doći u njezin ured. "Na Pantovčaku ćemo biti u dogovorenom terminu i poslušati što predsjednica misli", dodao je.

Milanovićev nedolazak komentira kao "njegovo pravo i stvar osobne procjene". Hrelji se čini kako je "u početku bilo malo zbrke i nesnalaženja" jer je, kaže, prvi poziv bio sročen tako da nije bilo jasno koga Predsjednica Republike poziva - premijera ili predsjednika SDP-a, kao ni to hoće li parlamentarne stranke na Pantovčak doći zajedno ili pojedinačno. "Ali, sad je voda došla u svoje korito i jasno je o čemu se radi", tumači Hrelja.

Predsjednica poslala dopis premijeru - Izložila svoj prijedlog

Na Pantovčak sutra dolazi i HDSSB, i to predsjednik stranke Dragan Vulin te saborski zastupnici Ivan Drmić i Josip Salapić.

Salapić ne podržava Milanovićevu odbijenicu Kolindi Grabar Kitarović. "To se nije trebalo dogoditi. Premijer je trebao zanemariti osobne animozitete, poštivati institucije i saslušati što će reći predsjednica Republike, a poslije to komentirati", smatra Salapić.

Dodaje da će HDSSB predsjednicu izvijestiti "o onome na što upozorava već godinama - o potrebi teritorijalnog preustroja Hrvatske i ukidanju nepotrebnih jedinica lokalne samouprave". "U svakom slučaju, od razgovora nikome ne može biti ništa loše, samo bolje, a HDSSB će vidjeti što predsjednica misli o našim stavovima", zaključuje Salapić.

Pozivu da sutra dođu u Ured predsjednice odazvat će se i Reformisti, odnosno čelnik stranke Radimir Čačić. Potvrdila je to saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević, koja također ne podržava Milanovićev postupak. "Mislim da se to tako ne radi. Ako se već ne odazoveš i ne pošalješ nikoga u svoje ime, bilo bi u redu da se barem ispričaš. Od jednog razgovora od pola sata ne može ispasti ništa lošeg, bez obzira na to kakve tko ima ovlasti", rekla je Martinčević.

Hoće li se pozivu odazvati SDSS, još nije poznato. "Ne mogu reći hoće li stranka ići ili ne, jer nemam saznanja je li stranka dobila poziv, niti što bi bio povod za taj sastanak", rekao je potpredsjednik stranke Milorad Pupovac.

"Sve što se oko sastanaka na Pantovčaku dosad događalo u svakom od nas izaziva osjećaj gorčine. To nije dobro za politički život Hrvatske i takve stvari morali bi izbjegavati svi koji u tome sudjeluju", navodi Pupovac.

Sastanku na Pantovčaku neće se odazvati Hrvatski laburisti, čija predsjednica Nansi Tireli tvrdi da poziv nisu ni dobili. "Nije istina što predsjednica kaže da je zvala sve stranke, a nakon ovog cirkusa mi sada više ni ne bismo išli na sastanak. Ispada da se sve ovo radilo kako bi se vidjelo hoće li danas ili neće doći premijer. To nema veza sa gospodarskom i socijalnom situacijom o kojoj se, po najavama, trebalo razgovarati", kazala je Tireli. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook