Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdvaja se

Za rad udruga u 2013. godini iz proračuna oko 600 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz državnog proračuna za rad nevladinih udruga iduće će se godine planira izdvojiti ukupno oko 600 milijuna kuna, koliko je predviđeno Godišnjim planom natječaja za financiranje udruga u 2013. godini, koji je danas donesen na sjednici Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz državnog proračuna.

Nakon te sjednice u Banskim je dvorima održana konferencija za novinare, na kojoj je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, kao predsjednica povjerenstva, istaknula da će Godišnji plan tijekom dana biti objavljen na internetu, kako bi udruge i prije Nove godine vidjele što ministarstva planiraju financirati i u kojem iznosu. Na taj će se način, dodala je, udruge moći kvalitetno pripremiti za apliciranje za određene natječaje, i to, naglasila je, prema novim, za sve udruge ujednačenim uvjetima.

>> Civilne udruge traže definiranje prioriteta za financiranje iz EU fondova

Godišnji plan predviđa 19 državnih tijela kao davatelje bespovratnih financijskih sredstava, 82 natječaja i javna poziva, 21 program potpora temeljem javnih potreba, operativnog djelovanja kroz partnerstvo s udrugama te sufinanciranja EU projekata, te 14 programa potpora temeljem preuzetih obveza iz prijašnjih godina. Sveukupno, riječ je o planiranom iznosu od oko 600 milijuna kuna u idućoj godini.

Kao ključne novosti plana navode se i novi sustav pravodobnog planiranja i koordinacije financiranja - svako ministarstvo napravilo je strateške planove i analize kako bi se vidjelo što se do sada financiralo, te što se pokazalo dobro i korisno za građane, a što nije.

Dio plana je i novi zakon o udrugama, prijedlog kojega je trenutno u javnoj raspravi, a kojim bi se udrugama koje se financiraju javnim novcem zabranilo sudjelovanje u izbornoj ili drugoj promidžbi političkih stranaka, koalicija ili kandidata, kao i izravna potpora.Zabranilo bi im se i prikupljanje novaca za financiranje stranaka, koalicija ili kandidata za sve vrijeme dok im traje ugovor s državom.

Potpredsjednica Vlade pohvalila se uspostavljenim zajedničkim informacijskim sustavom za praćenje financiranih projekata udruga, po kojemu udruge, da bi dobile proračunske novce, moraju platiti sve poreze i davanja, ispoštovati sve ugovorne obveze, a iz ministarstava bi na terenu provjeravali na što troše novac. Utvrdi li se da ga ne troše namjenski, ministarstva mogu zatražiti povrat dodijeljenih sredstava.

Predstojnik Vladina Ureda za udruge Igor Vidaček naglasio je kako se novouspostavljenim sustavom stalno može preispitivati koje su potrebe društva, te putem financiranja projekata i programa udruga pravodobno reagirati, odnosno pružiti potrebnu uslugu građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Slika nije dostupna Udruge zaradile 180 mil. Inspektori u lovu na udruge koje rade i zapošljavaju 'na crno'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene