Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bacanje smeća u jednu kantu definitivno postaje prošlost. Novi zakon o gospodarenju otpadom na to obvezuje sve, a za građane koji ne budu razvrstavali otpad predviđa kazne do 10.000 kuna. Dobra je pak vijest da se naknada od 50 lipa za povratnu ambalažu ipak ne ukida.


'Zbog lošeg gospodarenja otpadom se zakopalo u zemlju vrijednih sirovina iz otpada u vrijednosti više od 5 milijardi kuna', kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Vezani članci Otpad na zagrebačkim ulicama - 11 VELIKA GALERIJA Grad se guši u smeću: Pogledajte kako izgledaju ulice Zagreba dok radnici Čistoće štrajkaju Slika nije dostupna Zmajlović: Ne možemo si priuštiti da otpad tretiramo kao smeće

Dobra je vijest da se naknade za povratnu ambalažu ne ukidaju. 'Ništa se ne mijenja, za sada je procjena da taj sustav povratnih naknada još uvijek daje rezultate, on funkcionira', kazao je Zmajlović.

Najveća je odgovornost na jedinicama lokalna samouprave. One imaju pola godine da u svim četvrtima osiguraju reciklažna dvorišta i dovoljno spremnika za odvajanje otpada. 'Penale, kako je do sada bilo, trebala bi plaćati država, ali na ovaj način spuštamo odgovornost i na lokalnu samoupravu i županije', kazao je Zmajlović.

>>
Otpad će se od jeseni razvrstavati po novim pravilima

No, da će lokalna samouprava imati pune ruke posla primjećuju i turisti. 'Samo je jedna kanta. Naviknuti smo razvrstavati otpad, a nemamo priliku to raditi ovdje. Šteta', kazala je Brigitte iz Njemačke.

Novost su i recovery organizacije. Njih unajmljuju proizvođači za koje oni onda prikupljaju i zbrinjavaju otpad u postotku koji određuje država. 'Gospodarstvo želi zbrinjavati svoj otpad preko organizacije na tržišni način što znači da država treba propisati ciljeve koji se trebaju ispuniti za pojedine kategorije otpada, a sve drugo prepustiti tržištu', kazala je direktorica EKO – OZRA Dragica Bagarić.

Ministarstvo će dio zbrinjavanja ipak ostaviti u organizaciji Fonda. 'One posebne kategorije otpada koje funkcioniraju i ostvaruju dobre rezultate u sustavu fonda će se zadržati, uz povećanje efikasnosti', kazao je Zmajlović. Kroz godinu i pol dana građani će biti educirani o razdvajanju otpada. A nakon toga svi koji ne prihvate novi stil života, mogu računati na kazne od 3 do 10.000 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju