Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noć 1.000 večera

Za Hrvatsku bez mina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnja, 7. 'Noć tisuću večera', gala priredba za pomoć razminiranju Hrvatske, održana je u hotelu 'Sheraton' u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom veleposlanstava SAD-a i Kanade.

Novac prikupljen humanitarnom večerom bit će, kao i proteklih godina, uvećan sredstvima koje daruju američke i kanadske dobrotvorne organizacije.

Pročitajte i ovo Neutralizirana protubrodska mina LMB III iz Drugog svjetskog rata - 9 Neutralizacija mina VIDEO/FOTO Pogledajte snažnu detonaciju na sjeveru Jadrana Mali Lošinj - 2 uvala čikat Detalji akcije u lošinjskom akvatoriju: Večeras počinje evakuacija građana, sve je spremno za premještanje mine

Na večeri su bili predstavnici diplomatskog zbora uključujući američkog veleposlanika Roberta A. Bradtkea, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izaslanica premijera i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te brojni domaći i inozemni donatori.

Zahvaljujući sponzorima na potpori, velepolanik Bradtke je rekao da će američka Vlada svaki prikupljeni iznos udvostručiti. Američki veleposlanik kazao je da je američka Vlada do sada za razminiranje u Hrvatskoj donirala 20 milijuna dolara dodavši da je ove godine pomogla u razminiravanju zemljišta u pet županija.

Napominjući kako je još puno toga potrebno učiniti u razminiranju Hrvatske, predsjednik Nadzornog odbora AMCHAM-a Arn Willems kazao je da je Američka gospodarska komora od 2001. do 2007. godine donirala oko tri milijuna kuna te da su od mina do sada očišćena 213.184 četvorna metra teritorija. Izrazio je nadu da u Hrvatskoj uskoro neće biti potrebno organizirati 'Noć tisuću večera'.

Izaslanica premijera Jadranka Kosor je rekla da je po podacima Hrvatskog centra za razminiranje od 1991. od mina ukupno stradalo 1.887 osoba u 1.307 minskih incidenata. Poginule su 493 osobe, a 1102 ih je teško ozlijeđeno; od mina je stradalo 69-toro djece, od čega 12 smrtno. Od mina je stradalo i 55 pirotehničara, rekla je Kosor.

S prihodima ranije održanih gala večera razminirani su dijelovi poljoprivrednih površina u Osijeku, Vukovaru, Općini Plitvačka Jezera, Baštici kod Zadra, okolici Osnovne škole u Tordincima u Vukovarsko-srijemskoj županiji te područje Pristega.

Ako i vi želite pomoći možete to učiniti uplatom na račun u Societe generale Splitskoj banci 2330003-1100367301.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene