Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi su kriteriji?

Za 25 hektara dobio samo 66 kuna oštete od poplave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za provedbu naknadne sjetve na poplavljenim područjima u Županjskoj posavini država je poljoprivrednicima isplatila 9 milijuna i 340 tisuća kuna. No ljude na terenu muče nejasni kriteriji dodjele novca. Mnogi su ostali u šoku iznimno malim svotama odštete.

Poplava je Petru Veselčiću iz Vrbanje uništila 25 hektara usjeva kukuruza, soje i pšenice. Očekivao je pomoć države u iznosu od 50 tisuća kuna, a kada je novčana pomoć stigla - ostao je u šoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

'Ja sam za ovu površinu dobio 66,13 kuna, a voda je bila do pasa. Kukuruz je presijan, pšenica je bila tu. Ne znam hoću li ove godine moći sve popraviti', ispirčao je Veselčić za Dnevnik Nove TV.

Zašto je dobio ovako malu odštetu - ne zna.

'Pojašnjenje nije nitko dobio za to. Prekjučer je izašlo na internetu tko je za koju površinu dobio odštetu,a nitko ne zna za čega i na koji način i zašto', kaže Veselčić.

Antun Golubović iz Đurića, dobio je tisuću sto kuna odštete po hektaru. Kaže kako se ovim nesrazmjerom želi posvađati poljoprivrednike.

Zašto je 37 obitelji dobilo novac dok druge čekaju?

'Idemo baciti kost pa nek' se otimaju, nek' se svađaju, da zavadimo ljude. Međutim mislim da to ovaj put neće uspjeti, mislim da ćemo izaći iz ovog jači', rekao je Golubović.

Odšteta ne pokriva ni cijenu zakupa, vrijeme je sjetva, a svakih desetak dana treba čistiti korov.

'Uzmite trošak po hektaru, koliko vam treba goriva, za rad i ostalo, oko 400-500 kuna minimalno', kaže Davor Balog iz Đurića.

'Vjerojatno ću riješiti tako da prodam jedan traktor, da bi mogao ponovno uložiti i onda se opet čekati, nadati se. Čekati da opet dođem do traktora, a bez traktora sam kao bez jedne ruke', zaključuje Golubović.

Ukoliko ne dobiju pojašnjenje kriterija za dobivanje odštete, poljoprivrednici iz županjske Posavine spremni su podići tužbu protiv ministarstva poljoprivrede.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene