Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neisplata pomoći potopljenima

Zašto je 37 obitelji dobilo novac dok druge čekaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani su ostali nezadovoljni susretom s načelnikom Nikolom Arbutinom poručivši kako se 'puno pričalo, a ništa se nije reklo'.

Tek nakon što se smirila medijska buka oko neisplate pomoći Crvenog križa mještanima potopljene Gunje, sličnu sudbinu doživio je i dio mještana Općine Dvor.

Koji su kriteriji dodjele?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donacije građana Crveni križ uplatio novac za pomoć poplavljenom stanovništvu Slika nije dostupna Crveni križ: 'Žrtve poplave od sljedećeg tjedna dobivaju 4.000 kuna pomoći'

Njih 50-ak u ponedjeljak se okupilo ispred zgrade Općine u prosvjedu jer, dok su neki dobili 4000 kuna pomoći, do drugih nije stigla niti komisija da utvrdi stanje.

Nemilosrdne bujice odnijele jedan život

'Zanima nas zašto su neki dobili novce, a drugi nisu te po kojim kriterijima se to dodjeljivalo i tko je odlučivao o tome',  pitale su organizatorice prosvjeda Snježana Basrak i Anita Kolarec. Smiljana Resanović dodaje kako je komisija stigla do njene kuće, no nisu kontaktirali ni sa kim od obitelji, pa ni upisali da im je voda poplavila dom. Ankica Berić ističe i da su neki vikendaši dobili pomoć, a ona koja živi u Dvoru, nije dobila ništa. Prosvjednici su se sastali s načelnikom Nikolom Arbutinom koji je poručio kako je u samome početku rekao da su kriteriji Crvenoga križa za dodjelu pomoći nejasni te kako će zbog toga biti problema na terenu.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Slatine

'U prvom krugu pomoć je dobilo 37 kućanstava, dok ih 32 nisu dobila. Ostali su napisali prigovor, a odluka bi se trebala donositi krajem ovog ili početkom idućega mjeseca', odgovorio je Arbutina. Dodaje kako nema mogućnosti utvrditi tko živi u poplavljenim kućama, a tko ne. Građani su nakon razgovora ostali nezadovoljni.

'Puno se pričalo, ništa se nije reklo. Samo smo htjeli saznati hoćemo li dobiti novce, a vrtjeli smo se u krug s odgovorima ', kazala je Anita Kolarec. Dobrivoj Dragišić smatra kako su u ovoj priči krivi svi i svi peru ruke od odgovornosti.

Popis trebao slati načelnik

Iz Crvenog križa poručuju kako je isplaćeno 404.000 kuna za 101 osobu s područja Općine Dvor. Do sada su pozitivno riješili pet, a komisija će se sastati opet da razmotri još 26 prigovora. Napominju i kako su kriteriji da osoba ima prijavljeno prebivalište na poplavljenom području te da njihov objekt mora biti na popisu Županijske komisije za procjenu šteta. Popise stanovnika trebao je finalizirati načelnik, a po zaprimanju popisa, Crveni križ bi korisnicima isplatio novac u roku od 24 sata. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene