Na 34 lokacije diljem svijeta održava se utrka Wings for Life. Hrvatski domaćin i ove godine je Zadar.


Na 34 lokacije, u 12 vremenskih zona, 4 godišnja doba, po danu i po noći. Tisuće trkača sa samo jednim ciljem - trčati za one koji ne mogu. Prošle godine na utrci Wings for Life je prikupljeno više od 4 milijuna eura, a sav iznos ide za istraživanje ozljeda leđne moždine.

'Mislim da je ideja odlična. Nazvati ovo svjetskom utrkom je jedno, ali kada to doista postane svjetska utrka, i trče ju doslovno ljudi iz cijeloga svijeta u isto vrijeme, onda je to doista super', smatra Daniel Ricciardo, vozač Formule 1.

Za volanom presretačkog automobila Renault Kadjar u Zadru je automobilist Juraj Šebalj. A Reanult Hrvatska stoji iza jednog od timova na utrci - Passion4life. Za svaki kilometar koji pretrče članovi ekipe Renault će donirati 5 kuna zakladi Wings for Life.

'Svaka donacija čini veliku razliku u nečijem životu, primjerice mojem. Mogla bi to jednoga dana biti razlika između mene koja ovdje sjedim, i mene koja hodam. Nema ništa loše u tome da svi trčimo taj jedan dan, nema štete u tome što trčimo za izlječenje leđne moždine', kaže sudionica utrke.

Zadar je i ove godine među najmasovnijim utrkama. Sa 7000 prijava treći smo u svijetu, odmah iza Njemačke i Austrije. U cijelom svijetu na utrci će biti angažirano desetak tisuća volontera, a utrka završava u trenutku kada pored vas prođe presretačko vozilo.

Jedan od onih koji su prošle godine najduže ostali u utrci je i Šveđanin Aron. Još kao dijete dobio je rak, i ostao prikovan za kolica.

'Prošle godine sam se prijavio u nadi da ću ostvariti dobro vrijeme, a na kraju sam uspio pobijediti u švedskoj utrci u svojoj kategoriji. Bio je to fantastičan osjećaj, a to što se skuplja novac za istraživanja ozljeda leđne moždine, to je samo bonus', kaže Aron Anderson.

A da biste sudjelovali ne morate nužno doći na jednu od lokacija utrke. Dovoljno je skinuti Wings for life World Run mobilnu aplikaciju, početi trčati kada i svi ostali trkači, i čekati da vas prestigne virtualno presretačko vozilo.

'Samo morate skinuti aplikaciju, i bilo tko, bilo gdje može se priključiti Selfie utrci. Hajde, uključi se, i budi dio toga', pozvao je Colin Jackson, bivši atletičar i globalni sportski direktor utrke.