Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijelio političare i branitelje

Vukovarski prosvjed izazvao burne reakcije: ''Mi ćemo zapaliti institucije, ali vi nemate pravo šutjeti"

Ljiljana Alvir (Dnevnik.hr)
Ljiljana Alvir (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Sastanak uoči prosvjeda u Vukovartu (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak uoči prosvjeda u Vukovartu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljiljana Alvir (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Uoči prosvjeda u Vukovaru najavljenog za subotu, i u petak je nepostupanje u kaznenom progonu počinitelja zločina na Ovčari bila tema među političarima.

Govorilo se o toj temi i na okruglom stolu braniteljskih udruga. Bilo je i emotivnih reakcija. O procesuiranju ratnih zločina - policija i tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

A istražitelja zločina na Ovčari dočekalo je pitanje. "Ukoliko se..., mi ćemo zapaliti institucije, ali vi nemate pravo šutjeti", kazala je Ljiljana Alvir.

Pozvala je suspendiranog policajca da, ako zna gdje je grobnica na Ovčari, kako je tvrdio, zašto to i ne kaže obiteljima.

"Ja sam sam radio po nalogu, ni s troje kolega, ni 10 kolega, sad ih je 10 u radnoj skupini, ja sam nažalost radio sam", kazao je Nikola Kajkić iz Nacionalnog sindikata policije.

Pitanja su se postavljala i tužiteljici. "Državno odvjetništvo nije i neće biti zadovoljno tako dugo dok i zadnji počinitelj ratnog zločina ne bude priveden pravdi, mi međutim za to moramo imati sigurnih dokaza", kazala je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Ksenija Pavić.

Šef policije osvrnuo se i na vukovarski prosvjed najavljen za subotu. "Policija će kao za svaki drugi skup poduzeti sve mjere da sve protekne u redu", kazao je ravnatelj policije Nikola Milina.

HVIDRA smatra da se radi o gubljenju vremena

Da će tek manji dio članstva HVIDRA-e otići u Vukovar, uvjerava Josip Đakić: "Mislim da sadašnji način prosvjeda govori samo o gubljenju vremena, novaca i živaca." Smatra da je to prosvjed protiv premijera: "Pa oni koji dolaze iz Hrasta, Mosta, U ime obitelji i ostalih oni su striktno protiv Andreja Plenkovića."

Njegov stranački kolega bit će u Vukovaru. "Ja sam koji ću ići tamo neću reći da sam HDZ-ovac ili nešto drugo, ja sam tamo Stevo Culej", kazao je HDZ-ov saborski zastupnik.

Mogle bi uslijediti i posljedice. Na pitanje: "Hoće li biti sankcija za one iz stranke koji idu tamo, kakve će biti posljedice, evo g. Culej ide?", premijer Andrej Plenković odgovorio je: "Vidjet ćemo!"

Dio oporbe najavljuje odlazak u Vukovar, pljušte kritike. "Vukovarske žrtve, nestali i njihove obitelji ne smiju služiti za unutarstranačke obračune i sukobe na desnici i u HDZ-u to je nedopustivo", kazao je šef SDP-a Davor Bernardić.

"Ovo je prvi put zapravo u hrvatskoj povijesti da protiv hrvatske Vlade prosvjeduju oni koji su joj dali glasove", dodaje saborska zastupnica Bruna Esih iz političke stranke Neovisni za Hrvatsku.

Želi vjerovati, kaže, da iza prosvjeda stoji hrvatski narod. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene