Trideset godina nakon Domovinskog rata još se traga za vrijednim vukovarskim umjetninama koje su odnesene iz gradskog muzeja. Mnogi predmeti pronađeni su pod ruševinama, a stotine njih i danas se restaurira.

Galerija Restauriranje Elvira Lončar Tumir Ana Filipović +1 Ruža Marić

Secesijsko ogledalo pronađeno u ruševinama, pod prašinom i žbukom Ana danas vraća u život posebnim injekcijama. Kroz ruke restauratora i konzervatora dosad je prošlo 1200 u ratu stradalih predmeta. "Većina tih predmeta je izvučena 95., 96. godine, to je par godina stajalo pod ruševinama dvorca", rekla je Ana Filipović, restauratorica i konzervatorica.

Jedna je dvorana puna građe kojoj je vraćen izvorni sjaj, no mnogi su predmeti pretvoreni u krhotine ili su se otopili u požaru. Elvira Lončar Tumir, restauratorica i konzervatorica kaže: "Ovo se ne može ni izvaditi, obzirom da je toplina učinila svoje."

Počast žrtvama Vukovara - 2 Prva Vlada koja je spojila oporbu i vlast obišla Vukovar: "Sve smo mi to proživljavali s njima"

Vukovarska samoposluga: Borba protiv siromaštva - 5 Ove hrvatske obitelji su svaki drugi mjesec gladne, a neki se i smrzavaju: ''Meso kupim ako nađem negdje na akciji''

Vukovarski muzej doslovce se dizao iz pepela. Cijeli dvorac Eltz u kojemu se nalazi bio je razoren. "Ustanovili smo da je otprilike 30 posto muzejske građe nepovratno izgubljeno", kaže Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Vatra je progutala cijelu etnografsku zbirku, vrijedne obrtničke zastave. "Ostali dio građe je bio odvezen u Srbiju, najvećim dijelom u muzej Novi Sad", dodaje.

U procesu povratka pod vodstvom Branke Šulc, vraćen je najveći dio kulturne baštine. No, dio je ukraden i na međunarodnim je tjeralicama. "Najveći dio odnosi se na zbirku Bauer, što je nama veliki nedostatak", rekla je Marić.

Od 2800 umjetničkih djela zbirke Bauer, još se traga za njih 599. U međuvremenu su stizale i nove donacije. Gradski muzej Vukovar danas ponovno priča priče različitih stoljeća, a 2016. godine dobio je nagradu kao najbolji muzej u Europi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju