Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je u subotu obilježena 25. obljetnica Dana međunarodnog priznanja Hrvatske kao i 19. godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.


"Cijela Hrvatska doživjela je na današnji dan međunarodno priznanje s čime je i međunarodnoj zajednici na konkretan način postalo jasno da se Hrvatska nalazi pod agresijom i napadom velikosrpskih snaga. Nakon toga, a uslijed pobjedničkih akcija Bljesak i Oluja, kao i niza manjih akcija, konačno smo pod mudrim vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana stekli uvjete za vraćanje okupiranih područja i njihovu reintegraciju mirnim putem", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vezani članci Tomo Medved Medved u Vukovaru nakon Penavina odlaska: "Domoljublje nije kad svoju usamljenu istinu želite nametnuti većini, to je sebeljublje" Andrej Plenković Plenković o izlasku Ivana Penave iz HDZ-a: "Koga nema, bez njega se može i mora, ja ne plačem ni za kim"

Vijenac u ime Grada Vukovara položili su i svijeću zapalili predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić i gradonačelnik Ivan Penava.

Otvoren stalni postav Zbirke Bauer

Vijenac su položili i predstavnici braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara Franjom Šoljićem. Molitvu je vodio vukovarski gvardijan i župnik Župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

U sklopu kompleksa obnovljenog Dvorca Eltz, u bivšoj zgradi sjemenare, u Vukovaru je u subotu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svečano otvorila stalni postav Zbirke Bauer poručivši kako time završava desetogodišnji projekt kulturne obnove hrvatskog Podunavlja "Vukovar-Vučedol-Ilok".

"Sretni smo da nakon desetogodišnje obnove zaključujemo veliki projekt "Vukovar-Vučedol-Ilok" i to otvaranjem Zbirke Bauer, što je velika stvar za grad Vukovar ali i hrvatsku kulturu jer se radi o jednoj od najreprezentativnijih zbirki hrvatske moderne", poručila je ministrica Obuljen Koržinek. Izrazila je i žaljenje što zbirka nije cjelovita jer nedostaje dio umjetnina otuđenih tijekom Domovinskog rata.

One su na međunarodim tjeralicama i ako se neka od tih umjetnina pojavi na nekoj od aukcija sigurno je da ćemo do njih doći, kazala je.

Istaknula je da su hrvatsku kulturu gradile osobe poput osnivača zbirke, Antuna Bauera. "Moramo danas promicati i sjećati se takvih osoba koje su zadužile našu kulturu i poticati da u današnjem vremenu ne zaboravimo kolika je vrijednost ulaganja u nacionalnu kulturu i baštinu", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić ocjenila je kako je Zbirka Bauer postala jedan od najprepoznatljivijih simbola Vukovara. Nastala je donacijama osnivača Antuna Bauera (Vukovar, 1911. – Zagreb, 2000.), Vukovarca, zaljubljenika u umjetnost i svoj grad, i supruge mu Antonije Bauer.
Prvih 110 slika i skulptura za Zbirku Bauer i buduću Galeriju umjetnina, kao donacija Gradu Vukovaru, stiglo je u Gradski muzej Vukovar 1948.g., a fundus se povećavao sve do smrti donatora 9. travnja 2000. godine.

"Zbirka sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća i niti jedna velika galerija u Hrvatskoj ne može napraviti izložbu presjeka određenog vremenskog razdoblje bez da posudi barem jedno dijelo iz Zbirke Bauer", kazala je Marić.

Zadovoljstvo otvaranjem stalnog postava Zbirke Bauer izrazio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ukazavši na značaj kulture kao promicateljice svekolikog života u Vukovaru.

Govorila je i bivša pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, koja je vodila proces povratka umjetnina iz Srbije, rekavši kako je povrat otuđenih kulturnih dobara tijekom Domovinskog rata pri samom kraju.

Po riječima Zdravka Dvojkovića, od 244 umjetnine koje čine stalni postav Zbirke Bauer, 144 su restaurirane, a ostale temeljito očišćene. Podsjetio je i kako se od oko 2800 umjetnina Zbirke Bauer još uvijek traga za 599 umjentina koje su nestale tijekom velikosrpske agresije i okupacije Vukovara 1991. godine. (Hina)