Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova energija

VUKOVAR KAO ISLAND Vrijedni izvori ispod grada koji bi mogao smanjiti visoke račune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vukovaru je pronađen izvor geotermalne vode.

Hrvatski geološki institut potvrdio je da se ispod grada, baš kao na Islandu, nalaze geotermalni izvori koji bi mogli poslužiti kao nova toplinska energija.

Pročitajte i ovo Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Vukovarska zima ne brine Ivicu. Radijatori su topli, a troškovi 24 posto niži nego lani. ''Zadovoljan sam s računima, u odnosu na sve prethodne godine dosta je smanjena cijena grijanja, evo za 12. mjesec 466 kuna grijanja'', kaže Vukovarac Ivica Gašpar.

No, ima i onih koje su računi za prosinac neugodno iznenadili.

''662 kune s tim da sam grijao, evo iza, jedan je konstantno isključen, taj je u kuhinji, a ova tri - jedan sam možda upalio'', pokazuje Dejan Ristović.

Visoke račune Grad Vukovar želi smanjiti onako kako to čine na Islandu - korištenjem geotermalne vode. Stručnjaci kažu - to je moguće.

''Studija je pokazala da postoji potencijal za pronalaženje geotermalne vode. Pronađena voda u postojećim bušotinama je bila od 40-ak stupnjeva do 80-ak stupnjeva na 1700 metara'', objašnjava dr.sc. Staša Borović s Hrvatskog geološkog instituta.

Toplinska energija u Vukovaru proizvodi se iz plina, zbog čega je dvostruko skuplja nego u, primjerice, Osijeku gdje je ona sekundarni proizvod. Korištenjem geotermalne vode računi bi bili niži još 20 posto.

''Ukoliko ostvarimo ciljeve koji su zacrtani ovim projektom očekujemo u značajnoj mjeri niže cijene grijanja u gradu Vukovaru, nižu cijenu toplinske energije za gospodarstvo'', kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ).

Geotermalna voda u Vukovaru pronađena je pedestih godina dok se tražila nafta, no izvori su ostali neistraženi i neiskorišteni.

Geotermalne izvore u svijetu najviše koristi Island, čak 87 posto za grijanje i 19 posto za proizvodnju električne energije. U Hrvatskoj takvi su primjeri rijetkost. No, najprije treba utvrditi ima li geotermalne vode dovoljno za 3200 kućanstava koji su u sustavu grijanja. Istraživanje će stajati 3, a bušotine, dođe li se do te faze, po 15 milijuna kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene