Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

obitelji ne gube nadu

Zločini i kazne: Vukovar i danas, gotovo tri desetljeća nakon rata, još čeka pravdu za žrtve ratnih zločina

I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 4
I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petar Čikotić Petar Čikotić Foto: DNEVNIK.hr Danijel Rehak Danijel Rehak Foto: DNEVNIK.hr Milka Budimir Milka Budimir Foto: DNEVNIK.hr I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 6 I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 I dalje se čekaju presude za zločine u Vukovaru - 5 Galerija 1/9 >>
Nakon 29 godina mnogi odgovorni za zločine počinjene u Vukovaru, nalogodavci i izvršitelji, izvan su dosega hrvatskog pravosuđa. Evo tko jest, a tko nije odgovarao.

Kod ovih ljudi nada se ne gasi. Za svoje nestale članove obitelji svijeće pale na vukovarskom groblju.

"Možda će ove naše riječi nekome doprijeti do uma, možda će netko javiti gdje su, možda se nađu", kaže Milka Budimir iz Vukovara.

I Petar Čikotić je na groblju. "Za svog pokojnog sina koji je s 19 godina dao život za ovu domovinu našu.

Mnogi u tom gradu traže pravdu. I danas, nakon tri desetljeća. Vojni, ali i državni vrh Srbije nikad nije odgovarao za zločine.

"Svaka žrtva ima opravdanje ako se za nju dobije neki cilj", govorio je Slobodan Milošević.

Slobodan Milošević je umro, postupak je okončan. Bez kazne je ostao i haški optuženik Goran Hadžić. Osuđena je Vukovarska trojka i Vojislav Šešelj, čeka se presuda Simatoviću i Stanišiću. Ukupno, u Haagu je šest postupaka.

"Uvijek je, dok je svijeta i vijeka, oni koji imaju kod sebe neke podatke koji mogu sakriti da ih nitko ne može uzeti ne možete saznati točnu istinu, ne možete riješiti pitanja ona koja su bitna za sve one koji su stradali", kaže Danijel Rehak.

U Srbiji tek nekoliko presuda, među njima i ona za zločine na Ovčari, a nepravomoćno su osuđena osmorica za zločin u Lovasu. Pravosudna suradnja Hrvatske i Srbije postoji samo na papiru.

"Ima li je uopće danas? U ovom trenutku je nema", kaže Ivan Malenica.

U Hrvatskoj je tužiteljstvo pokretalo na desetke istraga. Neke su prekinute. Ne mogu do dokaza, ni do osumnjičenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet u kontaktu Sretan kraj potrage za Igorom iz Vukovara: Blogerica pronašla dječaka iz bolničke škole

Pročitajte i ovo Šima Šesto - 1 Dani sjećanja Sestra koja je pakao Vukovara proživjela u bolnici: "I danas vidim svako to lice. To su bili naši suradnici, civili, ranjenici"

Postupke su vodili protiv 421 osobe. Osuđeno ih je 112.

"Rješavanje ratnih zločina je iznimno kompleksno i teško pitanje zbog velikog vremenskog odmaka. Ono što mi svakako radimo, jačamo materijalne i kadrovske kapacitete i osnažujemo sve institucije koje sudjeluju u tome“, kaže MAlenica.

I iz policije poručuju, to im je prioritet.

Zbog ratnog zločina na Ovčari i prošli i ovaj mjesec uhićenja su bila u Negoslavcima. Od početka godine policija je kazneno prijavila 11 osoba, uhitila ih je trojicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene