Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukelić: Uskoro rezultati istrage o padu helikoptera u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić najavio je za kraj lipnja završetak istrage o padu helikoptera Mi-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru (u srpnju prošle godine), kao i temeljitu istragu o padu dijelova s hrvatskog MiG-a 21 krajem svibnja u blizini Karlovca.

Vukelić je rekao da povjerenstvo, koje istražuje pad helikoptera u Vukovaru, očekuje samo još jedan elaborat i da će rezultate objaviti krajem mjeseca. Za kvar MiG-a 21 rekao je da je riječ o nesvakidašnjem kvaru koji, nakon pregleda, nije primijećen na drugim našim letjelicama tog tipa i da će stručno povjerenstvo ispitati taj događaj.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji

Ministar je opovrgnuo i napise u jednom tjedniku pod naslovom "Vukelićeva afera kanaderi" o unajmljivanju kanadera za iznos od 40 milijuna kuna, što je spriječio predsjednik Republike, rekavši da tu "nema afere". "Nakon analize odlučili smo odbiti ponudu za unajmljivanje dvaju kanadera od talijanske tvrtke i odlučili smo nabaviti još dva zračna traktora još za vrijeme protupožarne sezone", dodao je. "Nekomu možda nedostaju afere, no u ovom ih ministarstvu nema", istaknuo je Vukelić.

Za protupožarnu sezonu spremna su četiri kanadera i četiri zračna traktora, jedan PC 9, kao i po četiri helikoptera Mi-8 i Mi-117 te jedan izvidnički helikopter Bell 206B, izvijestio je Vukelić dodavši da je povećan broj letjelica u odnosu na prošlu godinu s 11 na 18 letjelica.

Ministar je izvijestio i da planovi modernizacije Oružanih snaga idu po planu, naročito u nekim bitnim projektima kao što su nabava oklopnog borbenog vozila i ophodnih brodova za ratnu mornaricu kao i pripreme za nabavu modernih borbenih zrakoplova koji će 2010. zamijeniti hrvatske MiG-ove 21 u sastavu ratnog zrakoplovstva još od Domovinskog rata.

Predstavio je i projekt dragovoljnog služenja vojnog roka, za koji za sada ima oko 2500 zainteresiranih, i koji bi trebao započeti u drugoj polovici ove godine.

Dragovoljno služenje vojnog roka trajalo bi 14 tjedana tijekom kojih bi ročnici primali oko 2600 kuna plaće te obvezu služenja u pričuvnom sastavu, izvijestio je.

U dogovorima s ostalim ministarstvima radi se na tome da bi osobe koje bi odslužile dragovoljni vojni rok imale pravo prvenstva pri zapošljavanju na poslovima policajaca ili carinika, napomenuo je Vukelić.

Ministar Vukelić najavio je i svoj sutrašnji put u Siriju gdje će biti nazočan primopredaji dužnosti slovačkih vojnika u misiji UNDOF na Golanskoj visoravni pripadnicima prvog hrvatskog kontingenta u toj misiji kao i put u SAD na vojnu vježbu hrvatskih vojnika s pripadnicima Nacionalne garde Minnesote.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene