Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nemaju ni crkvu niti školu, no imaju nogometno igralište, prostor za odbojku na pijesku i društveni dom. Vučjak Feričanački nedaleko od Našica, pun je djece i mladih.


Dok se druga sela suočavaju s izumiranjem, a na razini države više je umrlih nego rođenih, u ovom mjestu petina stanovnika mlađa je od 14 godina.

Vezani članci Problemi mladih u Hrvatskoj - 6 Međunarodni dan mladih: ''Meni ne treba pomoć, samo ruka koja će mi dati sigurnost, da mogu iskazati ono što želim'' Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

U selu s 270 stanovnika, svaki treći mlađi je od 19 godina, a čak je šezdesetero djece. Starih je svega dvadesetak. Pomaže i općina. Svako novorođeno dijete s 1.500 kuna, a svako sljedeće s 500 kuna više. Budžet nije dovoljan, no novca se našlo.

'Obožavam djecu, ali uvjeti za osnivanje obitelji u Hrvatskoj su nikakvi!'

Iako nemaju crkvu, školu, ni kafić, zajedničkim snagama uredili su dom.

'Skupilo se nas, bilo nas je četrdeset mladih, tako da smo to sve sredili. Stvarno ono - k'o u Družba Pere Kvržice', rekao nam je Vjekoslav Škrnjug.

U selu je samo jedna ulica, a u njoj sedam obrta i dio radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

Monika, Marina i Kristina seoske su trojke i ne razmišljaju o odlasku.

'Ja planiram ići nagodinu studirati, a njih dvije rade', kaže Monika. Jer život u Vučjaku Feričanačkom, ovim mladim ljudima - baš je po mjeri.

Kako izgleda život u Vučjak Feričanačkom, pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju