Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove odluke

Vrtići ubrzo za bogate skuplji,a za siromašne jeftiniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački roditelji vrtićke djece moraju se pripremiti na mogućnost da će vrtiće i jaslice morati plaćati ovisno o iznosu svojih plaća.

To bi značilo da će vrtići biti skuplji za djecu čiji roditelji imaju veće plaće, a jeftiniji, ili možda čak i besplatni za djecu roditelja s nižim primanjima. Odluka je to koju je već u rujnu obznanio gradonačelnik Milan Bandić kada je kazao da teret krize moraju podnijeti svi. Naime, zagrebački vrtići i jaslice među najjeftinijima su u zemlji jer grad subvencionira 80, odnosno 90 posto iznosa na što se iz gradske blagajne godišnje izdvaja čak 851 milijuna kuna, odnosno 10 posto ukupnog gradskog proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojne pogodnosti Dobre vijesti za roditelje: Zagreb značajno povećava naknadu, a ima i još jedna dobra stvar Slika nije dostupna Nove cijene od 1. srpnja Što sve treba predati u vrtić do 30. travnja?

>> Prosvjed roditelja u Zagrebu: Vrtić za svako dijete

>> Bandić: Socijalna pravednost u plaćanju jaslica i vrtića

Tako umjesto dvije tisuće kuna roditelji za jaslice plaćaju 200, a za vrtiće 400 kuna. Još nije poznato koliko točno će narasti cijena vrtića jer konačnu odluku o tome još mora potvrditi zagrebačka skupština. 'Predstavnici predškolskog sustava grada Zagreba i civilog društva formirali su povjerenstvo za izradu kriterija upisa u dječje vrtiće te započinju s radom ovaj tjedan. Do kraja ove godine će svi mediji biti obaviješteni o zaključnim točkama te ujedno i o plaćanju vrtića', šturo je priopćenje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

'Stan na kredit nije luksuz'

S novim mogućim promjenama u cijenama vrtića ne slaže se Daniela, majka dvoje djece od kojih je jedno u vrtiću, a drugo sad kreće u jaslice. 'Sustav ne uzima u obzir sve one mlade obitelji koje samo na izgled imaju 'velike' plaće, no moramo biti svjesni da je velika većina tih obitelji do grla u kreditima i to najčešće za stjecanje prve nekretnine, odnosno ostvarivanja prava na vlastiti dom. Ti roditelji se trgaju od posla kako bi djeci morali priuštiti normalan život i nije pravedno što se kupnja stana doživljava kao neki luksuz kad je u biti riječ o osnovnim uvjetima života. Poskupljenje vrtića i jaslica će jako negativno utjecati na kućne budžete takvih obitelji jer kad se podvuče crta i kad se poplaćaju sve obaveze, i te obitelji s 'velikim' plaćama zapravo žive na minimalcu', uvjerena je mlada majka koja sumnja u pravilne kriterije za nove cjenike vrtića.

Još jedan veliki problem zagrebačkih obitelji također je i nedostatak mjesta u vrtiću zbog čega stotine mališana i njihovih roditelja ostaju bez trajnog rješenja. Roditelji su i ove godine podigli glas protiv sumnjivih kriterija pri upisu djece u vrtić, kao i o 'sumnjivim' listama za čekanje. također je početkom rujna na Trgu bana Jelačića održan i mirni prosvjed pod nazivom 'Pravo na vrtić'  na kojem su roditelji pokušali ukazati na sumnjeive kriterije prilikom upisa djece.

Upis - borba za goli život

Kod upisa kćeri doslovno smo prolazili borbu za goli život Majka dvogodišnje djevojčice 'Socijalni kriterij plaćanja vrtića i jaslica mi ima smisla, no mnogo što drugo kod upisa djece mi nije jasno. Primjerice, odluka da samohrani očevi i majke plaćaju skuplji vrtić od obitelji s dva roditelja, kao i povlastice djece branitelja kod upisa. Kad se upišu svi oni s povlasticama, ostaje vrlo malo mjesta za 'običnu' djecu', smatra 29-godišnja Ivana, majka dvije godine stare djevojčice koja ide u jaslice. Ističe kako je za njih upis u jaslice predstavljao 'borbu za goli život' te da se u kriterijima svima ne daje ista prilika.

Skoro tisuću slobodnih mjesta

'Mi smo, srećom imali vezu koja nma je pomogla pri upisu i bez te činjenice, mislim da moje dijete sada ne bi bilo u jaslicama gradskog vrtića', ogorčena je mlada majka.

Međutim, iz gradskog ureda dolaze informacije o slobodnim mjestima.  naime, od 60 Gradskih vrtića u 34 je ostalo 166 slobodnih mjesta u jaslicama te čak 446 u vrtićkim skupinama, a u privatnim je sve zajedno ostalo čak 219 slobodnih mjesta.

No, bez obzira na slobodna mjesta Grad Zagreb planira i povećanje smještajnih kapaciteta u 25 zagrebačkih vrtića koji bi trebali u ovoj godini primiti dodatnih 72 djece.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene